Kötelező hulladékszállítás: sok a nem fizető bliccelő Kőszegen

Még a tavasszal 448 felszólító levél ment ki Kőszegen olyan címekre, ahonnan nem fizették a kötelező szemétszállítás díját. A feketelistán nagy arányban szerepeltek vállalkozások.

Némethy Mária

- Ez meglepetés volt számomra. Korábban nem tudtunk róla, hogy ennyien nem fizetnek Kőszegen a szemétszállításért, nem  is volt ez téma - így reagált  Preininger Ferenc, a városfejlesztési bizottság korábbi elnöke arra a kérdésre: hogyhogy most derült ki, milyen sokan nem fizetik itt ezt a kötelező díjat?

Szögezzük le: a lakosság nagy része mindig tisztességesen fizetett Kőszegen a szemétszállításért, csak a kiskapukat keresők bújtak ki alóla, de ezeket most felderíti a városüzemeltetési kft. - szögezte le a városfejlesztési bizottság tagjaként  Keszei Balázs képviselő, akitől azt is megtudtuk: egy véletlenen múlt, hogy ez az ügy kiderült. Amikor az éves munkájáról számolt be a kft. vezetője a bizottságnak, akkor valaki rákérdezett az adatokra.

- Nem volt pontos címlistája a városüzemeltetésnek, ez nyilvánvalóvá vált - hallom Gyarmati Kálmántól, a bizottság egy másik tagjától. Tény: az adatbázis pontosítása után 448 (!) felszólító levelet küldött ki tavasszal a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. A kisvárosban ennyien nem vették igénybe a települési szilárd hulladékszállítást, mint kötelező közszolgáltatást. Köztük 98 vállalkozás sem. Közülük 30-ról szinte azonnal kiderült: ártatlan az ügyben, mert a vállalkozás megszűnt, elköltözött, vagy a főbérlő rendelkezik szerződéssel, 12 azonnal szerződést kötött, 56 cég viszont nem reagált.

A lakosságot érintő felszólítások közül 21 visszajött a postáról azzal: elköltözött, meghalt; 100-ról kiderült: az ingatlan lakatlan; 45-nél tisztázódott: van szerződés, de más néven, vagy a házszám nem egyezett; 11-en eladták az ingatlant. 78 szerződést viszont azonnal megkötöttek.

Kőszegen most azt ellenőrzik, hogy igazak-e az állítások, amelyeket visszajeleztek az ügyfelek. Igyekeznek minden bliccelőt, kiskaput kihasználót lefülelni. Visszaállítják a matricás rendszert  Kőszegen. Az év második felétől új, évszámmal ellátott matricákat küld ki a számlával  együtt  a városüzemeltető kft. Egyben tájékoztatják ügyfeleiket: ezentúl csak az új címkével ellátott, szabványos hulladékgyűjtőkben gyűjtött hulladékot szállítják el. Évszámmal ellátott matricák kerülnek ki a hulladékgyűjtőkre.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!