Kötelező lehet a méhészeknek a kaptárazonosító

Az ismétlődő méhlopásokra a keretjelölő azonosító chip kötelező bevezetése lehet a megoldás, legalábbis az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint. A kaptárazonosító használatára rendeletben köteleznék a méhészeket.

Gólya Andrea

A méhlopások komoly problémát jelentenek a méhészeknek, a pórul járt gazdák kára gyakran milliós nagyságrendű. A legfrissebb megyei eset Ostffyasszonyfa térségében történt a hétvégén: három kaptár tűnt el, a benne lévő méhcsaládokkal együtt. A tulajdonosnak ezzel több százezer forintos kárt okoztak.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint lenne megoldás a problémára, méghozzá a kaptárazonosító rendszer. A keretbe ragasztható chipet a méhek viasszal beépítik, így külső szemlélő számára szinte észrevehetetlen. A chip rádió frekvenciás azonosítással működik, az olvasására alkalmas eszköz a megyei szaktanácsadóknál van.

A kaptárazonosító rendszer jelentősen megkönnyítené a rendőrség munkáját is. A chipes azonosításra 2009-től van lehetőségük a méhészeknek, eddig azonban csak kevés gazda élt vele: egy millió méhcsaládból csupán 50 ezernél használják az új rendszert. Az OMME-nél úgy látják, a tolvajoknak visszatartó erő lehetne a kaptárakban található keretek azonosíthatósága. A szervezet arra kérte a szakhivatalt, hogy rendeletben kötelezzék a méhészeket a kaptárazonosító chip használatára.

Bross Péter elmondása szerint eredmények is igazolják a kaptárazonosító rendszer hatékonyságát, Baranya megyében ennek köszönhetően azonosítottak ellopott kaptárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!