Közmédiumok: az MSZP vádol, a Fidesz cáfol

Az MSZP szerint központosítás, tartalmi cenzúra, megszüntetés jellemzi a Fidesz médiával kapcsolatos terveit; a kormánypárt arra szólította fel a Fideszt, tartsa magát távol a köztévéktől és a Magyar Távirati Irodától (MTI). A Fidesz közölte, szó sincs az MTI megszüntetéséről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

MSZP: központosítás, cenzúra, megszüntetés jellemzi a Fidesz médiapolitikai terveit

Az Index hírportálon csütörtökön megjelent cikk szerint a Fidesz egyetlen közszolgálati műsorszolgáltató szervezetet hozna létre a Magyar Televízióból, a Duna Televízióból és a Magyar Rádióból, az MTI-t pedig megszüntetné. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ez utóbbit cáfolta.
 
Budai Bernadett, az MSZP szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja ellenőrzése alá akarja vonni a magyar médiát, és azokat az információkat, amelyek eljutnak az emberekhez.
 
Ha csak a fele igaz a sajtóhírnek - folytatta - akkor is "ez több mint a magyar média teljes lenyúlásának terve, méghozzá egy elég agresszív terv, hiszen nagyjából minden közszolgálati médiumot és még ráadásul a kereskedelmi televíziókat is érintheti".

A szóvivő szerint a Fidesz a kereskedelmi médiát megszüntetéssel fenyegeti. Közölte: Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa korábban arról nyilatkozott, hogy elő kellene írni a kereskedelmi csatornáknak, délutánonként milyen műsorokat adhatnak, illetve ha nem hajlandók száműzni egyes éjszakai műsorszámokat, akkor meg kell szüntetni ezeket a csatornákat.
 
Központosítás, tartalmi cenzúra, megszüntetés - ezzel a szavakkal lehet leírni a Fidesz médiapolitikáját arra az esetre, ha kétharmados többséget szerez a párt a 2010-es választáson - közölte Budai Bernadett.
   
A szóvivő elmondta: a Fidesz szerint a tájékoztatást úgy a legkönnyebb az irányítása alá vonni, ha a több állami köztévéből egyet kreál, és annak vezetőségébe, szerkesztőségeibe olyan embereket ültet, akik Orbán Viktornak és a Fidesznek megfelelnek.

A másik megoldás, hogy az évszázados múltú nemzeti hírügynökséget megszüntetik, azt 10-20 fős kormányzati hírügynökséggel helyettesítik - mondta, megjegyezve: kérdéses, hogyan jutna el így az ellenzékben lévő pártok véleménye az emberekhez.
 
Budai Bernadett azt mondta: felszólítják a Fideszt, hogy hagyjon fel ezekkel a tervekkel, érdemben cáfolja azokat, a köztévétől és az MTI-től is tartsa távol magát. Az MSZP nem fogja hagyni, hogy ezek a tervek megvalósuljanak, a szocialisták összefogva valamennyi demokratikus erővel megvédik nemcsak az MTI-t, hanem a független médiát, legyen az köz- vagy kereskedelmi - hangoztatta.

OLDALTÖRÉS: Ki tud nagyobb hülyeséget írni a Fideszről?


Egy Fidesz-testület elé sem került közmédiumok összevonásáról, megszüntetéséről szóló terv


Egy Fidesz-testület elé sem került közmédiumok összevonásáról, megszüntetéséről szóló terv


Egy Fidesz-testület elé sem került közmédiumok összevonásáról, megszüntetéséről szóló terv

A Fidesz egyetlenegy illetékes döntéshozó testülete elé sem került "még csak hasonló anyag vagy terv sem", mint amiről az a sajtóhír szólt, mely szerint a Fidesz kormányon megszüntetné a Magyar Távirati Irodát, valamint összevonná a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Rádiót - jelentette ki Szijjártó Péter pénteken.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője a párt elnökségi ülésének szünetében tartott siófoki sajtótájékoztatón az MTI azon kérdésére, hogy milyen tervei vannak a Fidesznek a közmédiumokkal, illetve milyen jövőt szán a párt az MTI-nek, úgy reagált: "az elmúlt napokban megjelent hírek kapcsán én úgy látom, hogy néhány médium hirdetett egy versenyt maguk között, és ennek a versenynek a célkitűzése valahogy úgy szólhat, hogy ki tud nagyobb hülyeséget írni a Fideszről".
 
Közölte: a Fidesz egyetlenegy döntéshozó testülete sem hozott döntést az érintett kérdéskörben, és a Fidesz egyetlenegy illetékes döntéshozó testülete elé sem került még csak hasonló anyag vagy terv sem, mint amiről szó van.

Arra a felvetésre, hogy van-e olyan terv, miszerint a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Rádiót kormányon összevonná a Fidesz, Szijjártó Péter azt mondta: az előbbi válaszát az egész kérdéskörre értette.

Az Index hírportálon csütörtökön megjelent cikk szerint a Fidesz egyetlen közszolgálati műsorszolgáltató szervezetet hozna létre a Magyar Televízióból, a Duna Televízióból és a Magyar Rádióból, az MTI-t pedig megszüntetné. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ez utóbbit még aznap cáfolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!