Kritikusdíj: A kis Lord is jelölt a legjobb gyermekdarabra

A Színházi Kritikusok Céhe szerdán nyilvánosságra hozta a Színikritikusok Díjának idei jelöltlistáját. A WS Színház előadása, A kis Lord is az aspiránsok között van.

Ölbei Lívia

A nyár elején, a Pécsi Országos Színházi Találkozón  (POSzT) már nyilvánosságra hozták, hogy a színikritikusok céhének életműdíját az idén Törőcsik Mari kapja. De hogy kik lesznek 2011-ben a kategóriagyőztesek, csak szeptember 25-én este, a Pesti  Magyar Színházban megrendezendő gálán derül ki: az idén először a nyilvánosság előtt nyitják fel a borítékokat,  vagyis az eseménynek a színházkedvelő közönség is részese lehet.

Szerdán nyilvánosságra hozták az idei jelöltlistát, amely minden évben a kritikuscéh tagjainak szavazatai alapján áll össze. (Egy-egy szavazónak legalább 90 előadást kell látnia az aktuálisan elmúlt évadban.) Akkor lássuk a medvét - a három-három jelöltet kategóriánként. A legjobb új magyar dráma címre pályázhat: Háy János tollából a Nehéz, a Kovács Márton, Mohácsi István, Mohácsi János hármastól az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, valamint Térey János drámája, a Jeremiás avagy az isten hidege.

A legjobb előadás címért verseng a budapesti Nemzeti Színház Egyszer élünk...- előadása Mohácsi János rendezésében, az Örkény Színház János királya (Bagossy László-rendezés) és a budapesti Katona József Színház A mizantrópja, Zsámbéki Gábor rendezésében. A legjobb rendezés is önálló kategória: itt szintén versenyben van a János király, azután Kovalik Balázs operaházi rendezése, a Mefistofele, valamint A mizantróp (Katona). A legjobb zenésszórakoztató előadás jelöltjei: a Centrál Színház Cabaret-előadása (rendezte Bozsik Yvette), a József Attila Színház Zsótér Sándor-rendezése, az Egy olasz szalmakalap, valamint a Vajdasági Tanyaszínház bemutatója, A falu rossza.

A legjobb független színházi előadás címre pályázik a Caligula helytartója (Vádli Alkalmi Színházi Társulás), a Figaro házassága (Maladype Színház), a Korijolánusz (HOPPart Társulat), a Nehéz istennek lenni (Trafó  NXTSTP), a Tündöklő középszer (Pintér Béla és Társulata). A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategória-jelöltjei: a Cyber Curano a budapesti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházból, A kis Lord a szombathelyi Weöres Sándor Színházból, valamint A pecsenyehattyú és más mesék a győri Vaskakas Bábszínházból.

A legjobb női főszereplő-címre esélyes a Színházi Kritikusok Céhének idei szavazásán: Fullajtár Andrea (Nordost, budapesti Katona József Színház), Mészáros Sára (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger), Molnár Piroska (Én vagyok a te, Nemzeti színház, Budapest). A legjobb férfi főszereplő díjára esélyes: Fekete Ernő (A mizantróp, Katona József Színház, Budapest), Keresztes Tamás (Cabaret, Centál színház), Mucsi Zoltán (Nehéz, Bárka Színház). A legjobb női mellékszereplő díjára esélyes: Lázár Kati (Nehéz, Bárka Színház), Szirtes Ági (Cigányok, Katona József Színház), Törőcsik Mari (Figaro házassága, Maladype). A legjobb férfi mellékszereplő kategória jelöltjei: Kaszás Gergő (Prolik, Gárdonyi Géza Színház, Eger), Kocsis Pál (Játék a kastélyban, Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Kulka János (Egyszer élünk..., Nemzeti Színház.)  Díjazzák a legjobb díszletet, jelmezt, a legígéretesebb pályakezdőt; lesz különdíj is.

(És ezen a ponton muszáj megjegyezni: Jeles András varázslatos szombathelyi rendezését - ő a szövegkönyv szerzője is, A kis Lord című Burnett-regény alapján - bármilyen kategóriába nehéz belegyömöszölni; azon túl, hogy A kis Lord-előadás lényegileg, mélyen, gyönyörűen, plasztikusan és filozófiai-egzisztenciális értelemben: színház. A vidéki színházak tavaszi budapesti Rivalda-fesztiválján szinténott volt az előadás, és  a benne Havisham ügyvédet játszó Szerémi Zoltán elnyerte a legjobb férfi-mellékszereplőnek járó díjat.)  

Könnyed és Nehéz

Nyilvános borítékbontó gála szeptember 25-én este a Pesti Magyar SzínházbanLázár Kati ezen a felvételen a készülő szombathelyi karneválszínházi ősbemutató egyik jelenetében látható. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjra a budapesti Bárka Színházban ősbemutatóként színre vitt Háy-dráma, a Nehéz anyafigurájának életre keltéséért kapott a kritikusok céhétől jelölést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!