Kríziskamra 2010: két egyházmegyei mintaprojekt ősztől

Megváltozott munkaképességű és munkanélküli embereket, bajba jutott családokat egyaránt segít a Kríziskamra 2010. A projektnek jótékonysági rendezvénye volt pénteken.

Némethy Mária

Kríziskamra 2010. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász elindított egy mintaprojektet, amely a gazdaság szereplőivel összefogva a szegényeket segíti. Ennek eredményeként az észak-olaszországi Venzone kisvárosából a levendula-projekt beköltözik majd a vásárosmiskei üresen álló plébánia falai közé, a Zala megyei Nagylengyel üres plébániáján pedig ostyasütő üzem kezdi majd meg működését. 

Várhatóan már ősztől. Ilyen jó híreket hallottunk pénteken délután a Martineum Felnőttképző Akadémián,  a Kríziskamra 2010 jótékonysági rendezvényén, amelyen egy-egy szép verset szavalt el Kiss Mari és Kelemen Zoltán színművész.

Az esemény azzal kezdődött, hogy ünnepélyesen átadták a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász projektjét támogató gazdasági szervezeteknek az aláírt díszoklevelet. Megkapták azt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi és Ipari Kamara  vasi és zalai elnökei,  továbbá a Vas Megyei Ipari Szövetkezetek és Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Dr. Veres András megyés püspök előadásában a gazdasági és pénzügyi válság legfőbb okaként az erkölcs hanyatlását nevezte meg. Örömét fejezte ki afelett, hogy ez a példa nélküli összefogás, az érdek nélküli  ajándékozás , amely testvériséget, szolidaritást fejez ki , formálja közösséggé a társadalmat. Ez példa arra, hogy a gazdaság, az állam és a civil társadalom képes jó ügyért összefogni  hangsúlyozta a megyés püspök.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója röviden ismertette az 1991-ben indult karitász eddigi tevékenységét, s az egyházmegyei két mintaprojekt, a vásárosmiskei (vasi) és a nagylengyeli (zalai) születését. Vásárosmiskéhez csatlakozott a közeli Gérce, Mesteri is. A levendula programon túl a  csuhé sodrás-pödrés technikáját  is megtanulják majd itt az ezt még ismerő  emberektől.  Így lesz foglalkoztató a ma még üresen álló plébánián.

Kiderült, egy régi plébános korábban foglalkozott levendulával, a sajtolója is megvan még, de az olasz kisvárosban júliusban minden titkát megmutatják majd ennek az iparágnak. Zalában Nagylengyel és Ormándlak polgármesterei is nagyon támogatják, felkarolták a programot.

-  Az egyházmegyében évente 7-8 millió forint segélyt osztunk ki a rászorulóknak, de ez nem jó megoldás sem nekik, sem a családjaiknak. Munkát adni nekik, foglalkoztatást, az minden szempontból, mentálisan is jobb. Ezt szeretnénk önökkel közösen elérni. A jelenlegi kormányprogramban is prioritást élvez a helyi közösségek önfoglalkoztatása  - emelte ki a karitász igazgatója.

Akik pénteken ott voltak a jótékonysági rendezvényen, minimum 30 ezer forinttal érkeztek, annyival máris hozzájárultak a Kríziskamra 2010 projekthez, amelynek számláján így pénteken már összegyűlt  több mint egymillió forint. Ezen túl Nagylengyelben 2 millió forint jött össze, a vásárosmiskei plébánia felújításához, az akadálymentesítéséhez pedig két szombathelyi cég ajánlott fel csempét, járólapokat, építőanyagot.

Az összegyűlt pénz egyharmada a kifizetetlen számlákkal küszködő nagycsaládosok támogatását szolgálja, egyharmadát a vasi, másik egyharmadát pedig a zalai plébánia felújítására, berendezésére fordítják. A mintaprojekt tehát jó úton halad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!