Kríziskamra 2011: felújításhoz kér segítséget a karitász

A tizenöt éve üresen álló kemenespálfai iskolában munkahely lesz megváltozott munkaképességűeknek. Foglalkoztató cég van, a felújítás elkezdődött. Csak pénz kellene még.

Némethy Mária

A gazdasági és pénzügyi válság nyomán az elmúlt években Vas és Zala megyében is ezrek veszítették el munkahelyüket, a korábban is nehéz sorsú emberek többsége még szegényebbé vált. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a kialakult új helyzetre újféle módon reagált: bővítette segélyezési tevékenységét és a munkahelyteremtés új útján indult el.

Ez utóbbi, a Kríziskamra 2010 néven tavaly elindított program  országosan példa lett. A vasi és zalai gazdasági kamarák, munkaadói szervezetek, más vállalkozói szövetségek  és az egyházmegye által  támogatott, segített jótékonysági program során a vásárosmiskei és a nagylengyeli üresen állt plébániák megújultak, váltak  megváltozott munkaképességű emberek munkahelyévé. Ők azóta újra örülnek már sok mindennek.
 
- A program az idén is folytatódik - jelentette ki Tuczainé Rágvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. - A Kríziskamra 2011 jótékonysági akció remélt bevételeiből a segélyezés mellett az egyházi tulajdonban lévő, 15 éve üresen álló kemenespálfai volt iskolaépületet alakítjuk át olyanná, hogy ott 40 megváltozott munkaképességű ember kezdhessen újra dolgozni.

A kemenespálfaiak és a környékbeliek Bobán, Izsákfán, Nemeskocson, Köcskön és Egyházashetyén élők dolgoznak majd itt. Már látják, és munkájukkal segítik is, hogy a  hajdani iskola szépen megújuljon.
 
- Adományként kaptunk festékeket, járólapokat, csempéket, egy Jánosházához közeli nagyvállalattól térköveket, a Car-Inside Kft., amelynek dolgoznak majd itt, egymillió forintot adott, egy szombathelyi vállalkozó pedig oroszlánrészt vállalt abban, hogy elindult a felújítás - sorolja Tuczainé Régvári Marietta.

Kemenespálfán, a hajdani iskolában  gipszkartonoznak, festenek, új ajtókat helyeznek el, de szükség van még a teljes akadálymentesítésre, újabb ajtócserékre, cserepezésre is.
 
Ehhez kérnénk segítséget olvasóinktól.

- Bárki  bármilyen csekély összeggel támogat bennünket, embereknek segít újra mosolyogni - mondja a karitász igazgatója.

A csekken pénzzel támogathatják őket, de dologi adományokat, önkéntes munkát is szívesen fogad a karitász.

Újra munkába járhat 190 ember

Kemenspálfán és környékén rendkívül megörültek a lehetőségnek. Ezt jelzi, hogy az előzetes felmérés alapján akár kétszer annyian is lettek volna itt a  munkát vállalók.
 
Június első napjaiban már el is kezdték a munkát egyelőre az önkormányzat által biztosított épületben. Érdemes mérleget készíteni: a Karitász Vásárosmiskén 40, Nagylengyelben 30, a szombathelyi Szent Pál Szociális Központban 80, Kemenespálfán 40 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!