Krónikus orvoshiány: ki marad itthon nettó 90 ezerért?

Ma már szinte nincs olyan területe az egészségügynek, melyet ne fenyegetne az orvoshiány. Tavaly 1614-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolásokat, míg az idén az első hat hónapban 753-an. Megyénkben is nehéz új orvosokat találni.

Bajdó Bettina

A legtöbb egészségügyi intézményben komoly gondot jelent a szakemberhiány. Nincs elég pszichiáter, belgyógyász és tüdőgyógyász, de kevés a szakorvos a sürgősségi ellátásban, valamint a transzfiziológián is. Magyarországról is ezrek mentek külföldre a 2004-es EU-csatlakozás óta. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal szerint tavaly 1614-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolásokat, míg az idén az első hat hónapban 753-an, ami nagyjából azonos a tavalyi év hasonló időszakának adataival. Közülük 451 orvos, 68 fogorvos, 22 gyógyszerész, 142 ápoló, három szülésznő és 67 egyéb képesítésű, például masszőr vagy gyógytornász.

Dr. Lazáry György, a Magyar Orvosi Kamara Vas megyei Szekciójának vezetője szerint nincs olyan területe az egészségügynek, ahol ne küzdenének szakemberhiánnyal.

- Egy kezdő orvos nettó 90 ezer forintos fizetést kap - mondja az elnök - , ebből nem lehet megélni. - Nem csoda, hogy vonzza a fiatalokat a külföldi munkavállalás lehetősége. Egy 30 éve praktizáló szakorvos nettó 160 ezer forintot visz haza havonta. Ennek akár tízszeresét is megkereshetné külföldön. Konkrétan tudom, hogy egy Ausztriában praktizáló orvos egy hónapban négyezer eurót is megkeres.

Az elnök szerint egyetlen megoldás lehet az orvoshiányra: meg kell fizetni itthon a szakembereket.

Sárváron nemrég adták át a rehabilitációs központot és az emelt szintű járóbeteg-szakellátó központot. A jelenlegi szakellátáshoz megfelelő számú a szakszemélyzet, viszont hamarosan új szakorvosokra lesz szükség - tudtuk meg Vancsura Miklós kórházigazgatótól.

- Átképzéssel és új munkaerő felvételével szeretnénk működtetni a kórház rehabilitációs részlegét - folytatta az igazgató. - Az ápolószemélyzet feladata az, hogy elsajátítsa a rehabilitációs szakma alapjait. Ezen kívül orvosokat is keresünk, szükség lenne majd belgyógyászra és rehabilitációs szakemberre is.
 
Az igazgató szerint előnyt jelenthet, hogy teljesen megújult a kórház, s modern műszerekkel szerelték fel az intézményt. Talán így szívesebben jönnek szakemberek a sárvári intézménybe. Emellett próbálnak elfogadható fizetéseket adni, persze a nyugati országokban kapott havi apanázzsal nem tudják felvenni a versenyt. 

Fenyegető elvándorlás

Minden szakterületen szükség lenne orvosokra Németország nyugati részén, forintban számolva nettó 640 ezer forintot kapnak kezdetben az orvosok. Magyarországon ugyanezért a pozícióért havi 97 ezer forint jár. A megélhetés szinte ugyanannyiba kerül, mint hazánkban, így egy orvos ötszörösen jobb színvonalon élhet kint.

Angliában egy orvos havonta körülbelül 2700 fontos alapfizetést is kaphat, ez majdnem egymillió forint. S ez csak az alapfizetés, melyet még ki lehet egészíteni a túlóradíjakkal.

Egy Németországban dolgozó kutatóorvos az első évben havi 1000 eurót is kereshet, utána pedig emelkedik a bére, akár a kétszeresére is. Akik betegekkel is foglalkoznak, pluszban 300-400 eurót is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!