Kukoricatáblába csapódott a mentőautó - a sofőrt mentőhelikopter vitte kórházba (frissítve, fotókkal)

VN - Életveszélyes sérülthöz sietett egy mentőautó Mersevátra, amikor a vizes úton Celldömölk után megcsúszott a jármű és a kukoricatáblába csapódott. A sofőrt mentőhelikopterrel a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították. Ebben az évben ez a második mentőautóbaleset a megyében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szerdán reggel nyolc óra előtt mentőautó sietett Mersevátra egy súlyos beteg ellátására, amikor egy jobbra ívelő kanyarhoz érve a vizes úton megcsúszott a jármű, és a bal oldali árkon átrobogva a kukoricaföldön állt meg. Mire a helyette riasztott esetkocsi a helyszínre ért, a beteg elhunyt.




 A kocsi megcsúszott, és a kukoricaföldre sodródott 



Fotók: Benkő Sándor

A mentőszolgálat veszélyes üzem  emelte ki  dr. Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójának vezetője. A mentőgépkocsivezetők minden esetben óvatosan, körültekintően közlekednek, hiszen mindannyian tudjuk, hogy annál nagyobb baj nincs, mint amikor a segítőnek kell segíteni. Ennek ellenére előfordulnak balesetek, de szerencsére sokkal kevesebbszer karamboloznak mentők, mint más járművek. Ez azért is van, mert a mentőgépkocsivezetők profik a  szakmában hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar.   

Ötévente komoly  pályaalkalmassági vizsgán kell átesniük a sofőröknek (PÁV 1), amely során többek között a reflexeket mérik,  pszichológiai-tesztfeladatokat kell megoldaniuk, illetve pszichológus vizsgálja őket.

A mentőszolgálat vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a  tapasztalatok szerint a közlekedésben résztvevők többsége segíti a megkülönböztetett jelzést használó járművek haladását, viszont időjárás- és napszakfüggő, hogy mikor mennyien. A magyar közlekedési morál ezen a területen is megmutatkozik.

A mentőautókat évente le kell műszaki  vizsgáztatni. A balesetek jelentős része nem műszaki okok miatt történik   mondta el a mentőszolgálat vezetője.   A megyében a mentőgépkocsik átlagéletkora három-négy  év között van.

2000-től Vas megyében közel ötven mentőautóbalesetet regisztráltak, ezek közül öt esetben történt személyi sérülés  tudtuk meg az  az igazgatótól.  Idén nem ez az első baleset, amelyben mentőautó karambolozott: áprilisban egy esetkocsi csúszott le az útról és törött össze.

A mentők évi 63 millió kilométert tesznek meg. A mentős balesetek száma a múlt év végére másfélszeresére nőtt az előző évihez képest, a saját hibából bekövetkező esetek száma viszont csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!