Kullancsszezon: Vas megye különösen fertőzött területnek számít

Tavasszal nem csak a természet ébredezik, a kullancsok is gyakoriak. Vas megye a kullancsok szempontjából fertőzött területnek számít.

Bajdó Bettina

A kullancsencephalitis, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás szezonja tavasszal, a hőmérséklet emelkedésével kezdődik, amikor a kullancsok mozgása megélénkül, és keresik a fejlődésükhöz szükséges vérszívási lehetőséget. Májustól októberig regisztrálják a legtöbb megbetegedést, június-júliusi és egy kisebb októberi csúccsal. A hazai kullancsok közül körülbelül minden kétezredik hordozza a vírust, amit utódainak is átad. 

A kullancsok főként a hazai lombos erdőkben és füves-bokros területeken élnek, ám  ma már előfordulnak a városi parkokban, kertekben is. Magyarországon a legtöbb megbetegedés az ország nyugati megyéiben fordul elő. Zala, Vas, Somogy, Nógrád, Baranya és Veszprém megye a leginkább fertőzött terület, innen  jelentik a hazai megbetegedések 90 százalékát. Kevésbé közismert, hogy a kullancsencephalitis terjedhet egy fertőzött állat (tehén, kecske, juh) nyers tejével is. Erre 2007-ben példa is volt, Zala és Vas megyében több megbetegedést is regisztráltak.

A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évente több mint ezer beteget regisztrálnak. Második helyen az agyvelőgyulladás áll, évi 60-70 megbetegedéssel.

A kullancsencephalitis az egyetlen, kullancs által közvetített betegség, amely ellen létezik  védőoltás. A védőoltást ideális még a tél vége felé kérni, de bármely évszakban be lehet adatni. Felnőttek és gyermekek számára külön oltóanyag áll rendelkezésre. A gyermekek egyéves kor után kaphatják meg a védőoltást.  A szokásos oltási menetrend: egy hónap alatt két alapoltást, egy év múlva egy emlékeztető oltást, majd ötévenként még egy emlékeztető oltást szükséges adni.

A kullancsencephalitis lappangási ideje négy vagy akár tizennégy nap is lehet. A betegség két fázisban zajlik. Az első fázis tünetei: magas láz, fejfájás, izomfájdalom, levertség, valamint szemfájdalom. A láz és a kísérő tünetek három-négy nap után enyhülnek, és teljesen megszűnhetnek.

Kedvező kórlefolyás esetén a betegség az első fázis után nem folytatódik tovább. A második fázisban két-három tünetmentes nap után újabb tünetek jelentkeznek: láz, hányinger, fejfájás, izomremegés, egyensúlyzavar, fénykerülés is előfordulhat. A betegek többsége ebben a fázisban már kórházi kezelésre szorulhat.

PÁR ÓRÁNK VAN AZ ELTÁVOLÍTÁSRA

A ruhában megkapaszkodó kullancs a fénytől védett testtájak (fejbőr, testhajlatok) felé mászik. A számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért is szív. Mindössze ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot. A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi, kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető. Használhatunk speciális csipeszt, kullancskiemelő kanalat, de van, aki kézzel is kiveszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!