Kultúrházavatás a falunapon - miniszter nélkül

Más volt az idei sorokpolányi falunap, mint az előzőek; örültek a helyiek, mert nemcsak a szórakoztató programoké volt a főszerep: sokmilliós beruházásokat is ünnepeltek, de csalódtak is, mert ígérete ellenére nem érkezett meg felújított kultúrház átadására a honvédelmi miniszter.

Simon Erzsébet

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterre - mint a község visszatérő vendégére - várt a megtisztelő feladat, hogy a település szombati falunapján átadja rendeltetésének a megszépült művelődési otthont. Antal Lászlóné polgármester és csapata a vasi kormánytag napirendjéhez igazította a hagyományos nyári rendezvényük programját, ám meglehetős csalódottsággal fogadták a délutáni ünnepség kezdete előtt fertályórával a hírt: az országgyűlési képviselő - ígérete ellenére - mégsem érkezik meg.

A vacsoráig - amire a tárcavezető végül jelezte a jöttét - mégsem várhattak. Sem az egybegyűltek, sem a tűző napon rendületlenül helyt álló, a köztes időt remek fúvósmuzsikával kitöltő csepregi fúvósok. Így aztán a polgármester - Kiss Sándor plébános közreműködésével, aki áldását adta a létesítményre - maga avatta fel a település legújabb büszkeségét.

A faluközpontban megszépült a kultúrház és a környezete, ezt pedig a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal falufejlesztési pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé. Régóta szerették volna rendbe tenni a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és a posta szomszédságában álló épületet, sokáig vártak arra csaknem kilencmillió forintra, ami fedezte a felújítás nettó költségét. A központi támogatásból aztán sikerült újra cserélni az épület tetejét, a nyílászárókat, s a külső vakolat is megszépült.

Jutott pénz a község temetőiben álló ravatalozók renoválására is, ezeket pénteken szentelte fel újra a plébános. Az összesen csaknem tizenkétmillió forintos beruházás költségének áfáját és néhány belső munka fedezetét kellett állnia saját büdzséből az önkormányzatnak. A polgármester úgy fogalmazott: fontos számukra a kultúra háza, hiszen ebben az épületben működik a könyvtár, a teleszoba, és a nagyterem ad otthont valamennyi községi rendezvénynek.

A protokollt követően ebben a helyiségben tolongtak is aztán az egybegyűltek: mindenki látni akarta a Sorokpolányi életképek című fotókiállítást, amelynek anyagát maguk a helybeliek adták össze. A képeket nézegetve rögvest el is felejtették a kellemetlenséget, hogy egy magas rangú kormánytag megvárakoztatta őket. A községbeliek jókedve a későbbiekben még inkább fokozódott, hiszen a gazdag szórakoztató programok gondoskodtak a jó hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!