Kupa Mihály: Tavaszra állapodhatunk meg az IMF hitelkeretről

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter szerint az EU zöld jelzése után elkezdődhetnek, s áprilisra akár már le is zárulhatnak az IMF és Magyarország tárgylásai.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub együttes meghívására előadó Kupa Mihály szerint a kormány növekedésorientált gazdaságpolitikája - például az egykulcsos adó bevezetése  - nem hozta meg a várt eredményt, ugyanakkor a nemzetközi folyamatok, a válság európai kulminálódása, az általános bizalomvesztés is közrejátszott abban, hogy a kabinet kénytelen volt az IMF-től segítséget kérni. A volt pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az ennek elnyeréséhez vezető úton a kabinetnek az EU-val is meg kell egyeznie, Kupa Mihály azonban a legújabb fejleményeket látva amondó, hogy a megállapított határidőig megszülethetnek a szükséges  döntések, az EU pedig ennek nyomán akár még februárban zöld utat adhat a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások elindításához. Kupa Mihály szerint ez esetben az IMF-fel március-áprilisra akár dűlőre is juthatunk, s az ország finanszírozhatósága szempontjából már ennek is meglesznek a jótékony hatásai.

A szakember ugyanakkor az egész EU-t érintő kockázatokra is felhívta a figyelmet: úgy gondolja, az összeurópai probléma megoldásának kulcskérédse, hogy a közösség mit kezd a hatalmas görög adósságállománnyal. Kupa Mihály szerint, ha Görögországot nem rakják azonnal pénzügyi vastüdőbe, akkor a ragály főként Spanyolországot és Portugáliát is elkaphatja, s ennek súlyos következményei lennének.

Kupa Mihály szerint az EU intézkedéscsomagja jó irányba mutat, a megvalósítás csigatempóján azonban mindenképpen gyorsítani kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!