Láncok a Ság hegyen - Elbirtokolt szolgalmi jog

Fülemüle-pernek gondolhatnánk, csakhogy nem két, hanem több tucat szőlősgazdát érint, hogy bíróságot is megjárta az ügy: a Ság hegyen lánccal zárták le a dűlőút két végét.

Angyal László

A Ság hegyen sugár irányban lefutó utak találhatók, ezeket körút jelleggel természetbeni utak kötik össze. A szőlőparcellák mindegyikét az évszázadok során és ma sem lehet megközelíteni közvetlenül a sugárutakról, ezért alakultak ki az összekötő utak. Az egyik keskeny aszfaltos, meredeken fut felfelé. Különös ez a hely. Ha két autó találkozik, nem tudnak kitérni egymás elől, mert a pincék bejáratához nem lehet bejárni: lánccal védik a szőlősgazdák a birtokukat. A celldömölki Péntek család is így tett, ám az ő láncos-oszlopos elzárásuk ügye a bíróságon végződött. Mint sok ehhez hasonló történet, ez is legalább egy évtizede kezdődött. Péntek István szerint annyi történt, hogy megelégelték azt, hogy a birtokukon át közelítették meg a gazdák szőlőjüket.
 
- Bebetonoztam egy oszlopot az út közepébe, egy másikat szélébe, közéjük láncot feszítettem. Lakatot is szereltem rá, annak kulcsát a közvetlen szomszédoknak odaadtam. De nem jutott mindenkinek. Egyiket kértem, készítsen másolatot. Az illető haverje is volt ekkor, kérdezte a szomszédomat, miért nem csináltatsz másolat? De ő csak lehajtotta a fejét, egy szót nem szólt. Azóta áll a balhé.
 
A feszülő indulatokat Péntek István panasza (azt is mondták már nekem, hogy éjjel eljönnek, megölnek, aztán elásnak)  bizonyítja, de  látható nyomai is vannak annak, hogy nem arattak nagy tetszést a láncos oszlopok: az egyik szögvast ugyanis erős kezek szinte teljesen összegyűrték.

- Egyik alkalommal ezt is, és az út másik végén lévő vasat is kiszedték a helyéről, összecsavargatták és bedobták a bozótba - meséli Péntek István.
 
Amikor azt kérdem, milyen kárt okoznak a birtokot átszelő dűlőúton járó gazdák, Péntek István és felesége mutatja: a pincéjük fölött húzódó dűlőút széle félő, hogy beszakad, így egyre nagyobb helyet vesznek igénybe az ő területükből az erre járók.

Az ügy azért járta meg a bíróságot, mert az utat használó gazdák birtokvédelmi kérelemmel fordultak a celli jegyzőhöz, aki tavaly határozattal tiltotta el Péntek Istvánt attól, hogy a gépkocsi forgalom elől a területet lánccal elzárja. Ezt követően a jegyző határozatának megváltoztatását kérte a Sárvári Városi Bíróságtól Péntek István.
A megyei bíróságon nemrég hirdettek  jogerős ítéletet, mely szerint Péntek István kérelme nem megalapozott.

A BÍRÓSÁGI  ÍTÉLET INDOKOLÁSA

A jogerős ítélet indoklása szerint ugyan nincs szolgalmi jog bejegyezve Péntek István ingatlanjára, azonban elbirtoklással ez a jog megszerezhető. Esetünkben is ez történt. 

Péntek István tíz éven át nem tiltakozott az átjárás miatt. A bíróság ezért megállapította: a környékbeli szőlősgazdák elbirtoklás útján szerezték meg gyalogos, vagy a kor közlekedési eszközeivel történő az átjárási szolgalmat.

Azaz évtizedekkel ezelőtt szekérrel, ma pedig autóval, traktorral járnak, járhatnak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!