Látványos légi triatlon a Balaton felett (videókkal, képgalériával) - Grand Aero Challenge

Balatonfüred - Több százan voltak kíváncsiak a balatonfüredi kikötő felett megrendezett Grand Aero Challenge, nemzetközi műrepülő versenyre. Napsütés és lélegzetelállító légi-akrobatika szórakoztatta a közönséget több órán át, Még Bochkor Gábor is lufit vadászott!

Garai Antal 'Atom'

A szeles időjárás miatt egy órával később, tizenegy órakor kezdődött el a légi triatlon, viszont így a balatonfüredi mólón és környékén tobzódó közönségnek kevesebb szünetet kellett végigücsörögnie a perzselő napfényben. A verseny páros műrepüléssel kezdődött a versenyre a Balaton vizén kijelölt mintegy fél négyzetkilométeres terület felett. A feladat elején egyszerre repült át a két gép a startvonal felett, majd végrehajtották az adott feladatsort, természetesen a gyorsaság volt a lényeg. E versenyszámot Veres Zoltán nyerte.



Veres Zoltán repülőgép-szárnyának széle beleér a Balatonba - Fotók és videók: Garai Antal 'Atom'

Olykor-olykor a pilótáknak 8-9 G-s terhelést kellett kibírniuk a rekkenő hőségben. A szinkronrepülés után ballonokra vadásztak, mely feladatban a szélsebesen süvítő gépekkel kellett eltalálniuk a nagyjából ötven centi átmérőjű meteorológiai léggömböket. A versenyző adja ki az utasítást, hogy felengedhetik a léggömböt, majd arra alulról _ maximum 20 fokos szögben _ rárepülve kellett eltalálniuk 200 méteres magasságban. E versenyszámot szintén Veres Zoltán nyerte.

Nézze meg látványos, összefoglaló videónkat a versenyről!

Bochkor Gábort, a rendezvény sztárvendégét _ aki maga is a repülés szerelmese és saját repülőgépével érkezett a bemutatóra _ annyira elvarázsolta e versenyszám, hogy saját repülőgépével hazaindulás előtt még beszállt egy körre a kikötő felé, és sikeresen eldurrantott egy ballont _ természetesen rá nem voltak érvényesek a versenyszabályok.



Bochkor Gábort Veres Zoltán tanította meg repülni

Mint azt a szervezők is elmondták: szeretnék, ha jövőre több fordulós Grand Prix sorozat válhatna a Veres Zoltán fejéből kipattant versenyből, ez ügyben már nemzetközi egyeztetések folyhatnak, ugyanis a csütörtöki versenyen ott volt az Egyesült Arab Emirátusok repülős szövetségének elnöke, Juszuf Al-Hammadi is.
A ballonvadászat után Freestyle-show, azaz szabad műrepülés következett, ahol minden pilóta megmutathatta, hogy mit tud, nem is akárhogyan.



Amikor a víz van fent és a levegő lent


Mivel Veres Zoltán ezen a versenyen mutatta be először új repülőgépét, a kifejezetten műrepülésre kifejlesztett MXS gépet a közönségnek, ezért látványos show-ban volt részünk. Ez a repülőgép még dinamikusabb, még gyorsabb, mint Veres előző, Extra 300S típusú gépe, s bevalljuk őszintén, tátva maradt a szánk a bemutató után. A Freestyle versenyszámot Nigel Hopkins nyerte, megelőzve a második helyen végzett Veres Zoltánt.

Nigel Hopkins Freestyle bemutatója videón:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!