Lázadnak az európai multik Magyarország ellen

Szankciókat követel a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője a különadók, és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt - írta a hétvégén a Die Welt című német lap online kiadása egy december 15-én íródott közös levélre hivatkozva.

MTI

A lap birtokába került ötoldalas dokumentum szerint a prominens vállalatvezetők egyebek mellett arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy "győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására". A tilatkozás oka egyébként a különadó alól - a kitételek miatt - a magyar tulajdonban lévő vállalkozások mentesülnek, így a külföldieket sújta a törvény. nehezményezik azt is, hogy a kirótt adó visszamenőleges hatályú (2010 január 1-től érvényes), továbbá 2011 és 2012 tervezték, az idei költségvetés mellékletéből kiderült, hogy még 2013 és 2014-ben is számol a kormány ezzel a bevétellel. Csak a Magyar Telekomnak 100 millió eurót kell fizetnie a 2010-es évre.

A kereskedelmi és kommunikációs cégek ezzel párhuzamosan az EU-igazgatóságokhoz fordultak, hogy az Európai Bizottság indítson eljárást Magyarország ellen az európai jog megsértése miatt - olvasható a Die Welt online portálján. 

A Welt online értesülése szerint a tiltakozás résztvevője Németország részéről az Allianz, az E.ON, az RWE, a Telekom, az EnBW, a Rewe vezetője. A hat német óriáscég tiltakozó akciójához csatlakoztak az osztrák Spar, az OMV és a Baumax, a cseh CEZ, a francia Axa, valamint a holland ING és Aegon vezetői is.

A biztosítókat a magánnyugdíj-pénztárak államosítása is érinti, a die Welt adatai szerint 9 milliárd euró kerül át az állami nyugdíj-rendszerbe.

Az érintett vállalatok - amelyek úgy érzik, diszkriminája őket Magyarország -  közlése szerint az Európai Bizottság eddig nem reagált kezdeményezésükre.

Az óriáscégek tiltakozásáról korábban a Reuters is beszámolt. A beadványról december 20-án újságírói kérdésre Marlene Holzner, az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének egyik szóvivője azt mondta: az adózás az uniós szabályok szerint a tagországok nemzeti illetékessége, afölött Brüsszelnek nincs befolyása, de Brüsszel tanulmányozza a levelet, és folyamatos kapcsolatban van a magyar hatóságokkal is.

Orbán Viktor miniszterelnök a levéllel kapcsolatban feltett kérdésre korábban úgy reagált: "kár ide szaladgálni Brüsszelbe". Bizonyos dolgokat indokolt ugyan nemzetközi síkon is megvitatni, de a szerződéses kötelezettségek adta kereteken belül minden országnak saját belátása szerint kell megoldania gondjait, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!