Leégett és összeomlott egy szalmatároló a vasaljai téeszben (fotókkal)

Az utómunkálatokat végezték csütörtökön délelőtt a tűzoltók Vasalján, ahol szerda este teljesen leégett és összeomlott egy szalmabálák tárolására használt melléképület.

Vas Népe

A szín az oltás ellenére teljesen leégett, szerkezete is összeomlott - tájékoztatta az MTI-t Szabolcsi Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
   
A tulajdonos becslése szerint a tűzben százötven szalmabála semmisült meg. Az esethez tűzvizsgálót kértek, a rendőrség is vizsgálódik, mert nem zárható ki, hogy a tüzet gyújtogatás okozta - fűzte hozzá a szóvivő.

Szerdán este írtuk:

Kigyullat egy nyitott tároló a vasaljai téeszben. A színben jól kiszáradt hengerelt szalmabálákat tartottak. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

A tűzoltók este fél nyolckor kapták a jelzést a tűzesetről, a helyszínre a vasaljai önkéntesek mellett három körmendi és két szombathelyi szerkocsi, valamint egy vízszállító autó is érkezett.

A nyolcszor húsz méteres tárolóban hengerelt szalmabálák voltak, emberélet nem forog veszélyben, tájékoztatta portálunkat este nyolc óra után a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A kiszáradt bálákat két napja vitték az épületbe, a tűzoltók egy gép segítségével egyesével távolítják el őket a tárolóból; a munka hosszadalmas, és a víz utánpótlást is biztosítani kell.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen.

Helyszíni tudósítás:

Szájer István,  a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke még csütörtökön is nehezen találta a szavakat, arra ami történt. Együtt mentünk ki a helyszínre, ahol a megfeketedett támfalak között és körül még délután is füst borított mindent. Itt-ott még lángok is felcsaptak a hamuval borított területen. Továbbra sem lehet felügyelet nélkül hagyni a bálákat, folyamatosan váltják egymást az önkéntesek.

- Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet - mondja az elnök. - Felmerült, hogy gyújtogatás volt, jegyzőkönyvet is vettek fel az illetékesek. Szerdán villámlott a környéken, sőt erős szél is volt, emiatt is begyulladhattak a bálák. Egy biztos, nem öngyulladás volt. A szénabálákat körülbelül 100 napja vittük be az épületbe, száraz volt minden. Az ötszáz négyzetméteres terülten körülbelül hatszáz bála volt, most a tűz martalékává vált mind. Pillanatok alatt történt minden. Én az épülethez mérve légvonalban három kilométerre lakom, de hallottam este a nagy durranást. Olyan volt, mintha petárdáztak volna. Aztán jött a hívás, hogy tűz van. -

Az elnök azt mondja, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem történt nagyobb baj. Az épület mellett található az istálló, több száz szarvasmarhával.

- Az állatok nagyon megijedtek, ők már korábban érezték a baj - folytatja Szájer István. - Páran ki is törtek a karámból, nagyon megijedtek. Most, hogy elégtek a bálák, nem tudom, hogy mivel etetjük majd őket. Még ha lenne is pénzünk, azt nem adhatjuk oda neki, s bálát sem lehet vásárolni. Ha nem kapnak megfelelő élelmet, majd nem adnak annyi tejet. Abba még bele sem gondoltunk, hogy mekkora a kár. Sok ember éjt nappallá téve dolgozott, hogy időben bevigyük a bálákat a fedett helyre, s most pár perc alatt megsemmisült minden. -

Az elnök szerint nem lehet felmérni a kárt. Bár biztosításuk van, nem tudják, hogy a biztosító mikor és mennyit fizet majd. Úgy számolják, hogy az épület és bálák megsemmisülése miatt körülbelül 18-20 milliós lehet a kár, s ebbe még nincs bent, hogy a területet el kell majd rendezni. Meg kell semmisíteniük a törmeléket, s a veszélyes hulladékot is, amit a tűz után maradt.

AZ ÉVSZÁZADOK TÜZE

A kemestaródfai önkéntes tűzoltók csütörtök délután is helyszínen felügyeltek. Takó Gábor elnök elmondta, hogy nem emlékszik, mikor volt ekkora tűz utoljára a környékbeli falvakban. A többiek is hozzáfűzik, ez az évszázad tüze. Tíz évvel ezelőtt kigyulladt a tsz egyik pajtája, ám ott nem volt ennyi takarmány. Az elnök, aki maga is a tsz dolgozója, hozzáteszi, nem tudja, hogyan tervezzék a jövőt. A tűz 10 perc alatt elpusztított mindent, hiába próbáltak küzdeni a lángok ellen. A nagy kérdés az, hogy hogyan álljanak talpra egy ekkora csapás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!