Légi merénylettel próbálkozott az al-Kaida

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és külföldi partnerszervezetei egy újabb, az Egyesült Államokba tartó repülőgép elleni merényletkísérletet akadályoztak meg Oszama bin Laden megölésének évfordulóján - közölte hétfőn az amerikai sajtó, amit később az amerikai belbiztonsági minisztérium is megerősített.

MTI

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni ága a merényletet annak az alsóneműbe rejtett bombának a továbbfejlesztett változatával szándékozott meg elkövetni, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai utas sikertelenül próbált meg robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet.

A pokolgépet - amely nem tartalmaz fém alkatrészt, így nem mutatják ki a fémdetektorok - most még azelőtt sikerült lefoglalnia a CIA-nak, hogy a jemeni illetőségű merénylő ki tudta volna szemelni merényletének célpontját. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) most a robbanószerkezet összetételét, valamint azt vizsgálja, hogy a reptéri testszkennerek észlelték volna-e az alsóneműbe rejtett bombát. 

A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy a merénylet tervéről Barack Obama elnököt áprilisban értesítették, és azóta rendszeresen tájékoztatták az ügyről.

"Miközben az elnököt biztosították arról, hogy a szerkezet nem jelent veszélyt a közbiztonságra, ő arra utasította a belbiztonsági minisztériumot, a bűnüldözési és a hírszerzési szerveket, hogy minden szükséges lépést tegyenek meg egy ilyen típusú támadás megakadályozására" - jelentette ki hétfőn Caitlin Hayden, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. - "A merényletterv meghiúsítása rávilágít arra, hogy ébernek kell lenni a terrorizmussal szemben mind itthon, mind külföldön" - tette hozzá.

A terrortámadási terv meghiúsításának tényét a nap folyamán Leon Panetta védelmi miniszter is megerősítette.

A merénylet leleplezését megelőző hónapokban egy amerikai illetékes szerint egyre több jel utalt arra, hogy az al-Kaidának az Arab-félszigeten aktív ága készül valamire. Az elmúlt hetekben fokozták a magukat Jemenbe befészkelt szélsőségesek elleni amerikai dróntámadások. Vasárnap egy pilóta nélküli repülőgép végzett Fahd al-Kaszaával, aki a terrorszervezet regionális hálózatának vezetője volt.

Őt egyebek mellett azzal vádolja az Egyesült Államok, hogy szerepe volt a jemeni Áden kikötőjében horgonyzó Cole amerikai hadihajó ellen 2000 októberében elkövetett terrortámadásban, amely 17 amerikai katona életét oltotta ki. Az FBI 5 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki Kaszaára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!