Legiósok a Savaria Karneválon - Fegyvereik igaziak: élesek, szúrnak

A Savaria Legio Egyesület marcona katonáit hamarosan viszontláthatjuk az augusztus 20-22-én rendezendő Savaria Történemi Karneválon.

Merklin Tímea

Ők vonulnak majd a napfényes és a fáklyás felvonulás élén, augusztus 20-án, pénteken 18 órakor, illetve 21-én, szombaton 20 órakor. A díszmenetet a polgármester dr. Ipkovich György vezeti, aki előbb volt legiós, mint a város első embere, szoros barátság köti a történelmi játékszenvedély formálta katonai alakulathoz. Ezenkívül is láthatjuk a páncélos római kori vitézeket, mert többször átmasíroznak a városon, latin vezényszavakra menetelnek. Szabolcsi Gábort,  a Savaria Történelmi Karnevált működtető alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük a tábori életről, minthogy maga is a kezdetek óta legiós.

- A Ferences-kertben együtt táborozunk majd az osztrák és a német csapatokkal - mondta.  A karneváli állomány 33 fő, plusz a hozzánk tartozó civilek. Három-négy éve nem lehet itt főzni, jogszabály tiltja. Ezért újabban a római konyhafelszerelést sem tudjuk megmutatni. Vannak produkcióink, amiket bemutatunk, illetve a kiállított fegyverekhez lehet ilyenkor közelebb jönni. Ezek a fegyverek igaziak, élesek, szúrnak. Sérülés nélkül nem húzhatjuk végig az ujjunkat a pengén. Ezért gyerekeknek nem szívesen adjuk oda. A szülőnek igen, s ha ő odaadja a gyereknek, akkor az ő felelőssége. A ruhákat esetleg fel lehet próbálni. -

A hagyományőrző csapatokat láttán, óhatatlanul felmerül a kérdés: hogy bírják páncéljaikban a meleget. Szabolcsi Gábor elmondta: egyszer júliusban megmérték a romániai porolissumi erődben, amikor a külső hőmérséklet 32 Celsius fok volt, akkor a páncél és a tunika között 56 fok volt, a tunika alatt 41 fok.

Egy legiós izzad, mint a ló. Öt-hat liter vizet iszunk meg egy ilyen forró délutánon, anélkül, hogy mosdóba mentünk volna, tudtuk meg. Egy harcos egy nap alatt 2-3 kilogrammot fogy, persze ez folyadékvesztés.

Nemcsak a meleg fárasztó, de állóképesség is kell a harci gyakorlatokhoz, menetelésekhez. Egy legiós egyszer elárulta, csak azért nem esett össze, mert a büszkeség tartotta, nem akart szégyent vallani a társai előtt, így sikerült úrrá lenni a kimerültségén. 

Pszichésen is ott kell lenni. Ez nemcsak fizikai teljesítőképességet igényel. Az akarás, a tartás nagyon fontos, és a csapat jól működik együtt - mondta Szabolcsi Gábor.

Az újoncok hetente gyakorlatoznak, a régiek alkalomszerűen. Ha produkcióra készül a csapat  mert sokat utaznak év közben, külföldre is , akkor mindenki együtt gyakorol.

- Egy kis őrültség kell mindehhez, és a közösség megtartó ereje. Többen jelentkeznek, mint ahányan köztünk maradnak. Amikor toborzó napokat tartunk, elmondjuk, mi vár az újoncra. Hogy egy évből 30-33 napot vesz el az életéből az egyesület. Ezt nem mindenki engedheti meg magának. Sok monoton munkás napunk van, amikor sáncot építünk, kamiont rakodunk, fegyvert javítunk, tiszítunk. Egyik sem látványos, csak csendes rabszolgamunka. Nem mindenki szereti a másikat, de vannak nagy barátságok. Nagyon sokféle ember van köztünk  a munkanélküli segédmunkástól az európai divíziós igazgatóig. A legióban nagyon erős a kohézió, ami a csapatot összetartja. -

A Savaria Legio Egyesületnek van női tagozata is. A tizenegynéhány hölgy nem lakik a Ferences-kertben, de gyakori vendégek itt a karnevál idején. A római kultikus dolgokkal foglalkoznak: hiteles történelmi dokumentumok alapján állították össze szertartásaikat, amelyeket különböző helyszíneket láthattunk már a korábbi években is. A római esküvőn összeadtak egy igazi párt, vannak gyógyító, szentelő és termékenységi szertartásaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!