Lekapcsolják a 100 wattos villanykörtéket szeptember elsejétől

VN - Szeptember elsején részlegesen életbe lép a régi villanykörtéket betiltó uniós előírás: ettől az időponttól kezdve a boltok nem vásárolhatnak több százwattos égőt, a meglévő készleteiket azonban még eladhatják. Jövőre a 75, 2012-től a 40 és 25 wattos égőket is kivonják forgalomból, 2016-ra pedig teljesen eltűnnek a pazarló villanykörték.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energia-megtakarítást célzó rendelkezést 2008 decemberében fogadták el. A régi villanykörtéknél akár 80 százalékkal takarékosabb, és 8-15-ször hosszabb élettartamú fénycsövek használatával évente 40 terawattóra villamos energia spórolható meg, amely megfelel Románia teljes éves áramfogyasztásának.

Az Európai Bizottság becslése szerint a háztartások évente 6000-13 000 forintot takaríthatnak meg, ha az energiatakarékos fénycsövek magasabb árát is figyelembe vesszük. Az ANEC fogyasztóvédelmi szervezet vezetője szerint az új típusú fényforrások használatával akár 40 000 forintnyi éves megtakarítás is elérhető háztartásonként.

Jelenleg a háztartások által használt fényforrások 85 százalékát a régi, pazarló villanykörték adják, melyek kivonását az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) is üdvözölte. A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a fogyasztók nemcsak pénzt takarítanak meg, de az energia hatékonyabb felhasználásával a környezet védelméhez is hozzájárulhatnak.

A BEUC ugyanakkor emlékeztetett az energiatakarékos fényforrások higanytartalmából fakadó egészségügyi kockázatokra, valamint arra, hogy továbbra is elérhetővé kell tenni a régi izzókat azok számára, akiknek egészségügyi okokból (pl. fényérzékenység) erre van szükségük.

Forrás: euvonal.hu
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!