Leszakadt az álmennyezet: bűnösök a műszakiak

Leszakadt az Arena Savaria mennyezete, a szombathelyi bíróság három embert ítélt pénzbüntetésre emiatt.

Simon Erzsébet

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt L. Z. és társai ellen indított büntetőügyben a Szombathelyi Városi Bíróság ítéletét - miszerint bűnös a három vádlott, s rájuk egyenként háromszázezer forint pénzbüntetést szabott ki -   helybenhagyta.

A három férfi  ellen azért emelt vádat a Szombathelyi Városi Ügyészség, mert 2008. március 18.-19. között az Arena Savaria sportcsarnokban a fémhálós álmennyezet körülbelül kilencven négyzetméteres területen leszakadt, s mintegy két és félmillió forintos kár keletkezett. L. Z. volt az építkezés műszaki ellenőre, P. S. a fővállalkozó rt. felelős műszaki vezetője, T. J. A. pedig az alvállalkozó kft. felelős műszaki vezetője. 

A Szombathelyi Önkormányzati Házkezelési Kft. (jogutódja a  Szova Zrt.) mint megrendelő 2004-ben vállalkozási szerződést kötött a Strabag Építő Rt.-vel (jogutódja a Strabag-MML Kft.) mint vállalkozóval a 3500 fő befogadására alkalmas, 8 ezer négyzetméteres Arena Savaria sportcsarnok generál-kivitelezésére.

A projekt lebonyolítását egy győri kft. végezte, a tényleges műszaki ellenőri feladatokat megbízási szerződés alapján L. Z. látta el. A létesítmény használatbavételi engedélyét 2006. március elején adták ki, az építmény felelős műszaki vezetője igazolta, hogy a kivitelezést az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartásával szakszerűen végezték el, az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

Ám 2008. március 19-ére virradóra a sportcsarnokban a fémhálós álmennyezet  a rosszul megválasztott rögzítő szerkezetek (műanyag dűbelek), valamint az álmennyezeti elemek és a tartószerkezetek közötti kapcsolati mód rossz megválasztása, illetve hiánya miatt  a második emeleti folyosó- és fogadórészen leszakadt.

Az eljárás során beszerzett igazságügyi  építész szakértői vélemények szerint az építéskor helytelenül megválasztott rögzítő elemek a csarnokban fellépő rezonancia hatására meglazultak, egy-két elem kicsúszott a betonszerkezetből, aminek következtében a többi dűbelre nagyobb terhelés hárult. A hirtelen megnőtt erőhatás, valamint a rosszul megválasztott dűbelek következtében  függesztékek szakadtak ki a födémszerkezetből.

A dominóelv alapján további álmennyezeti elemek is leestek, mivel ezeket semmi sem rögzítette a tartószerkezethez. L. Z. az álmennyezet építését egyáltalán nem ellenőrizte, s nem vette észre, hogy rosszul választották meg a rögzítő szerkezeteket, s a tartószerkezetek közötti kapcsolati módot. A másod- és harmadrendű vádlott is szakmai szabályszegéseket követett el,   ezek miatt közvetlen veszélyhelyzet állt elő.

Ugyanis a fémhálós álmennyezet a sportcsarnok átadása után bármikor leszakadhatott volna, így a rendezvényeken a sportcsarnokban tartózkodó emberek sérülésének közvetlen veszélye fennállott.

A Szombathelyi Törvényszék az építész szakértői véleményeken nyugvó, megalapozottan megállapított tényállás alapján helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!