Líbia: Obama titos támogatása a felkelőknek, dezertált Kadhafi külügyminisztere

Barack Obama amerikai aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek. Közben Musza Kusza, Kadhafi külügyminisztere Nagy-Britanniába szökött. Napi Líbia.

MTI

Az utasítás az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.
   
A titkosszolgálati műveletekről jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy "nem zárja ki" a líbiai felkelők felfegyverzését. Igaz, Washingtonban az elmúlt napokban többen is óvatosságra intettek a lépéssel kapcsoltban, mert a nyugati szakszolgálatoknak még nem sikerült hitelt érdemlően megállapítaniuk, hogy valójában milyen csoportok is harcolnak a Kadhafi-ellenes erők soraiban.
   
Az elnök kedden amerikai televízióknak nyilatkozva kijelentette: a végső cél az, hogy a nyomásgyakorlás különböző eszközeivel lemondásra kényszerítsék Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt.
   
A líbiai helyzet értékelő amerikai megfigyelők szerint sem a kormányerők, sem a lázadók - akik nehézfegyvereket kértek Washingtontól - nem tudnak áttörést elérni. Szakértők szerint az elnöki utasítást, amely széleskörű felhatalmazást jelenthet a CIA számára - beleértve a fegyverszállítást is - még egy végleges engedélynek is követnie kell.
   
2009-ben Obama hasonló formában bízta meg a CIA-t, hogy folytasson terrorelhárító műveleteket Jemenben. A Fehér Ház akkor sem erősítette meg az elnöki jóváhagyást.
   
A The New York Times értesülése szerint egyébként a Líbiában bevetett titkos ügynökök feladata egyebek között a légi csapások célpontjainak kijelölése volt. A lap tudni véli, hogy az országban több tucatnyi brit kommandós, valamint az MI6 hírszerző szolgálat több ügynöke is jelen van.

OLDALTÖRÉS: Dezertált a líbiai külügyminiszter - a britek szerint ez áttörés

Dezertált a líbiai külügyminiszter - a britek szerint ez áttörés

Dezertált a líbiai külügyminiszter - a britek szerint ez áttörés

Dezertált a líbiai külügyminiszter - a britek szerint ez áttörés

Hivatalos londoni források rendkívül komoly áttörésként értékelték, hogy a líbiai rezsim egyik bennfentese, Musza Kusza külügyminiszter Nagy-Britanniába szökött.

A csütörtöki brit sajtó a líbiai politikus dezertálását összefüggésbe hozza azzal a néhány órával korábbi bejelentéssel, hogy a brit kormány kiutasítja Líbia londoni nagykövetségének több diplomatáját.
   
Musza Kusza szerdán késő este érkezett a Londontól délnyugatra fekvő Farnborough repülőterére Tuniszból.
   
Farnborough-t szinte kizárólag vállalati és magánrepülőgépek használják, menetrendszerű forgalma elenyésző. Itt tartják kétévente a világ egyik legjelentősebb polgári légi ipari kiállítását is.
   
Az a tény, hogy Musza Kusza ide érkezett, bizonyossá teszi, hogy nem kereskedelmi repülőjáratot vett igénybe, és útját előre megszervezték.
   
A brit külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalos közleményben erősítette meg, hogy Kusza Nagy-Britanniába érkezett, és azt közölte a brit kormánnyal, hogy le akar mondani tisztségéről.
   
A külügyminisztériumi közlemény szerint Musza Kusza Kadhafi líbiai vezető kormányának egyik legmagasabb rangú tagja volt, és a feladatai közé tartozott a rezsim nemzetközi képviselete, ám "ezt a tevékenységét a továbbiakban nem hajlandó folytatni".
   
A brit külügyminisztérium a nyilatkozatban közölte: arra bíztatja Kadhafi környezetének többi tagját is, hogy fordítsanak hátat Kadhafinak, és dolgozzanak Líbia jobb jövője érdekében, lehetővé téve a politikai átmenetet és olyan valós reformok végrehajtását, amelyek megfelelnek a líbiai nép törekvéseinek.
   
A csütörtöki The Times értesülése szerint Musza Kuszát érkezése után azonnal kihallgatta a brit hírszerzés. A lap egyik magas rangú kormányforrása "élő információs kincsestárnak" nevezte a volt líbiai külügyminisztert. "El lehet képzelni, mennyi mindent tud ez az ember mindenről" - idézte forrását a The Times.
   
A lap szerint a Downing Street "a Kadhafi elleni hadjárat hatalmas áttöréseként" értékeli a rezsim egyik vezető tagjának dezertálását.
   
A BBC hírmagyarázója csütörtök hajnali kommentárjában kiemelte, hogy Musza Kusza 1994-től 2009-ig a líbiai titkosszolgálat vezetője volt, és alapvető szerepet játszott a Londonnal és Washingtonnal folytatott tárgyalásokban, amelyek eredményeként Kadhafi feladta a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó programját.
   
A BBC szerint Musza Kuszának bennfentes kapcsolatai voltak a brit hírszerzéssel (MI6), és "pontosan tudta, kit kell felhívnia" Londonban dezertálásának előkészítésére.
   
A brit hatóságok nem fedték fel, hogy a volt líbiai külügyminiszter hol tartózkodik, csak annyit közöltek, hogy Musza Kusza "jó körülmények között van".
   
A csütörtöki The Daily Telegraph értesülése szerint a líbiai vezetés egykori magas rangú tagját fegyveres védelem alatt tartják, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.
   
Willaim Hague brit külügyminiszter szerda délután a brit parlament alsóházában tartott tájékoztatót a Líbiával kapcsolatos fejleményekről, és közölte: Líbia londoni nagykövetségének öt diplomatáját kiutasítják, köztük a képviselet katonai attaséját. Hague szerint a brit kormány úgy ítéli meg, hogy biztonsági kockázatot jelentene, ha e személyek Nagy-Britanniában maradnának.
   
A külügyminiszter a lépésről további részleteket nem említett, csak annyit mondott, hogy a brit kormány e döntéssel is a Kadhafi-rezsim viselkedésével kapcsolatos "súlyos aggodalmait" kívánja hangsúlyozni.
   
A Telegraph szerint ugyanakkor a kiutasításokban szerepe lehetett annak, hogy a brit kormány szerint a Kadhafihoz hű diplomaták veszélyt jelenthetnének volt főnökükre.
   
A BBC szerint nyilvánvaló, hogy Musza Kusza szökésének megszervezéséről a brit és az amerikai titkosszolgálatok már jóval korábban megkezdték az egyeztetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!