Licencdíjat kell fizetnie annak a termelőnek, aki saját maga állít elő szaporítóanyagot

A gabonakutatók évtizedek óta figyelmeztetnek arra, hogy minőségi, színvonalas növénytermesztés csak ellenőrzött, fémzárolt vetőmag felhasználásával lehetséges. Ennek ellenére sok gazda saját termését veti vissza, a helyzet alig javul.

Peltzer Géza

2009 óta a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. figyeli és ellenőrzi a gazdák vetőmag-felhasználását. Begyűjti a "farm saved seed" (saját termésből visszavetett vetőmag) után járó licencdíjat. Akik nagyobb területen gazdálkodnak, a növényfajták használata után a licencdíjat meg kell fizetniük. A húsz hektárnál kisebb területen gazdálkodóknak nem kell fizetniük. A megvásárolt vetőmag árában a díj már felszámításra került, így ez után már nem kell fizetni. A licencdíj mértéke általában a vásárolt vetőmag árának 10 százaléka. Azokra a területekre vonatkozóan is, amelyeket nem ellenőrzött, vagy nem fémzárolt vetőmaggal vetettek be, a licencdíjat meg kell fizetni. A licencdíj mértéke fajtánként más, a jogszabályokban, a fajta vetőmagigénye és a vetőmagár függvényében, általában a szokásos licencdíj 50 százaléka.

- De mekkora is ez az összeg? Mindössze 400-900 forint hektáronként, vagyis két-három korsó sör ára, a költségek egy százalékát sem éri el  véli Falusi János, a Gabonakutató Nonprofit Kft. Táplánszentkereszti Növénynemesítő Kutatóállomásának állomásvezetője.

Tőle tudjuk meg, hogy a vetőmag-felhasználás (fémzárolt, ellenőrzött vetőmag) és a búza átlagtermése között igen szoros az összefüggés. Az elmúlt két évtizedben búzából folyamatosan csökkent a vetőmag-felhasználás, ezzel együtt a termésátlag is.

- Ha a termelőnek nehezen eladható készletei vannak raktáron, elvárható tőle, hogy a következő évi termés megalapozásához vetőmagra költsön?  - teszi fel a kérdést a gazdák helyett is az állomásvezető. Mindjárt hozzáteszi: korábban sem volt szabad a nemesítő engedélye nélkül visszavetni a búzát, mert az szabadalommal védett szellemi termék. Aki ezt tette, szabadalombitorlást követett el. Az új szabály gyakorlatilag ezt a tevékenységet legalizálja azzal, hogy a licencdíjat pótlólag megfizettetik.

A fémzárolt vetőmag használata mindenképpen kifizetődő, véleménye szerint. A fémzárolás azt jelenti, hogy a vetőmag zsákjában a hatóság által ellenőrzött kiváló minőségű vetőmag van, amely fajtaazonos, kiváló csíraképességű, gyommagokat nem tartalmaz.

A föld népessége tizenkét évenként egymilliárd fővel növekszik, egyre több élelmiszer- alapanyagra és növényi olajra van szükség. Az európai biodízel alapanyagigény tovább növelte a növényi olajok iránti keresletet. Az elmúlt tíz évben ötven százalékkal nőtt a növényolajok termelése. A jelentősen megnövelt keresletet mutatja az a szörnyű hír, miszerint őserdőket irtanak ki, és a helyükön olajpálmát ültetnek azért, hogy az európai biodízeligényhez szükséges alapanyagot biztosíthassák.

A mi éghajlati viszonyaink között a repce a leggazdaságosabban termeszthető olajnövény. Termesztése az elmúlt években dinamikusan növekedett, és jó jövedelmet biztosított a gazdáknak. A következő időszakban azonban a repceterméssel szemben támasztott minőségi követelmények szigorodásával kell számolnunk. Jelenleg a repcemag engedélyezett glükozinoláttartalma 24 mikromolg. Várhatóan az európai növényolajgyártók a határértéket hamarosan 18 mikromolg értékre kívánják csökkenteni. Ez a szigorú határérték csak kiváló fémzárolt vetőmaggal lesz elérhető. A farm "saved seed" erre alkalmatlan.

- Ha  esetleg túlkínálat  lesz a piacon, a minőségi kifogások megnehezítik a termelők dolgát  - figyelmeztet a szakember.

A vetőmagpiacon is erős a multik nyomása, és ma nem szokás "magyar földbe magyar magot" szlogennel buzdítani a hazai fajták használatára. A fémzárolt vetőmag kiemelt fontosságát csak Torgyán József minisztersége (19982002) idején vették komolyan a hatóságok is. Rendkívül erős ma a verseny a vetőmagpiacon, és a gazdák hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a hazai földben kikísérletezett és termesztett mag jobban megfelel a sajátságos magyarországi körülményeknek. Példa erre 2003 rendkívül hideg tele, amit csak a hazai repcefajták vészeltek át, az importmag mind kifagyott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!