Lionel Messié az Aranylabda

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin játékosa nyerte a France Football magazin által alapított Aranylabdát, a futballvilág egyik legnagyobb presztízsű elismerését. A 22 éves csatár az első argentin aranylabdás.

MTI

A voksoláson - amelyen 96 újságíró adta le szavazatát - a második helyen a portugál Cristiano Ronaldo, a Manchester United majd a Real Madrid játékosa, a harmadikon pedig Xavi, az FC Barcelona spanyol középpályása végzett.

A rosariói születésű Messi 473 ponttal végzett az élen, Cristiano Ronaldo 233-at, Xavi 170-et kapott. A díj 54 éves történetében még egyetlen győztes sem diadalmaskodott ilyen elsöprő fölénnyel, az átadóünnepségre vasárnap kerül sor Párizsban. 

- Nagy megtiszteltetés ez a számomra - mondta első nyilatkozatában Messi, aki idén spanyol bajnoki címet, Király Kupát és Bajnokok Ligáját nyert, és kilenc találattal a BL gólkirálya lett.

Az első öt közé négy olyan futballista került, aki az év során játszott az FC Barcelonában, Xavi mögött ugyanis Andres Iniesta és Samuel Eto"o végzett a negyedik, illetve ötödik helyen.


Az argentín zseni portréja: Vanczák lekönyöklésétől az Aranylabdáig

Lionel Andrés Messi 1987. június 24-én született Rosarióban, öt évesen kezdett el futballozni, majd a Newell,s Old Boys-hoz igazolt. Tizenegy esztendősen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, a klubnak pedig nem volt elég pénze ahhoz, hogy állja a kezelés költségeit, ekkor csapott le rá az FC Barcelona, amely felajánlotta "segítségét" és az egész családot Európába költöztette.

Első hivatalos mérkőzését 2004. október 16-án játszotta a Barca színeiben, ezzel a klub történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki bajnoki találkozón pályára lépett. Első gólját 2005. május 1-én az Albacete ellen szerezte, ezzel ő lett a klub legifjabb gólszerzője. Érdekesség, hogy azóta ezt a rekordot Bojan Krkic már megdöntötte, méghozzá éppen egy Messitől kapott passzból volt eredményes.

2005 nyarán aranyérmet nyert az U20-as világbajnokságon az argentin válogatottal, hat góljával a torna gólkirálya lett, és a legjobb játékosnak járó elismerést is kiérdemelte.
 
A tornát követően José Pekerman szövetségi kapitány a felnőtt válogatottba is behívta Messit, aki augusztus 4-én a magyarok ellen mutatkozhatott be a Puskás Ferenc Stadionban (akárcsak annak idején Diego Maradona). A debütálás nem sikerült valami fényesre, hiszen Messi csereként beállva alig egy percet töltött a pályán, amikor is Markus Merk játékvezető kiállította, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.

2006-ban megkapta a spanyol állampolgárságot is, 17 bajnoki mérkőzésen 6 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában egyszer talált a kapuba. A BL-ben aztán súlyos combsérülést szenvedett, amellyel veszélybe került világbajnoki szereplése, ám végül ott lehetett a németországi tornán. 
 
A 2007-es idényben több alkalommal is sérüléssel bajlódott, egy történelmi tettet azért így is véghez vitt: a Real Madrid elleni örökrangadón mesterhármast rúgott, ami azt megelőzően az 1993/94-es szezonban Romáriónak sikerült.
 
2008. február 27-én századik hivatalos mérkőzését játszotta a Barca színeiben. Messi a március 4-i Celtic elleni BL visszavágón izomszakadást szenvedett és sírva hagyta el a Nou Camp gyepét. Az idény végén a Barcelona a csalódást keltő harmadik helyezést érte el a bajnokságban, ami miatt Frank Rijkaard vezetőedzőtől megvált a Barca vezetősége és a B csapatot sikerre vezető Joesp Guardiolát nevezte ki.

Guardiola kinevezése után több meghatározó játékos is távozott, köztük Ronaldinho, akinek 10-es mezét Messi "örökölte". Messi ez után több gólt szerzett fél idény alatt, mint az előző szezonban összesen. Decemberben második helyen végzett az Aranylabda-voksoláson. A szezon második fele is parádésra sikerült Messi és a csapat számára egyaránt. A Bilbao elleni Király Kupa döntő megnyerése után a bajnokságban is bebiztosították az első helyet a 6-2-re megnyert El Clásicón, majd következett a Manchester United elleni BL-döntő, ahol a Barcelona 2-0-ra legyőzte a címvédőt, Messi szerezte csapata második gólját. 
 
Messi szeptemberben 2014-ig meghosszabbította szerződését az FC Barcelonával.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!