Love Special-album: értelmi sérültek, emberi felvételeken

Az értelmi sérült embereket bemutató Love Special-album képeiből nyílt kiállítás a Savaria Plaza első emeletén; Pécs, Miskolc és Dortmund után Szombathelyen.

Ölbei Lívia

A pécsi székhelyű Fogd a Kezem Alapítvány - a Love Special-album kiadója - 1991 óta foglalkozik értelmi fejlődésükben akadályozott emberek speciális problémáival, az esélyteremtés és elfogadtatás, az emberi méltóság megőrzése és a kölcsönös segítségnyújtás jegyében.
 
Az alapítvány legfőbb célja, hogy értelmi fogyatékos fiatalok segítségére siessen az önálló életvitel - legalább részleges megteremtésében. Sok szolgálatása mellett regionális szakmai műhelyt és különleges üzletet tart fenn: A Special Ajándékboltban értelmi sérült fiatalok által készített ajádéktárgyakat kínál Pécsen.

Ez is a közeledés egy módja, mint a Love Special-album, amely értelmi sérült embereket mutat be: gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket, időseket a saját egyedi, szép emberségükben.   

A vizualitás és a mesterséges szépség tobzódásának korában merész és rokonszenves vállalkozás.

Mit tudunk azoknak az embereknek az életéről, akik más, gyengébb képességekkel vannak megáldva, mint az átlag emberek?

Valljuk be, a legtöbb esetben legalább annyira sem ismerjük őket, mint a távoli égitesteket. Hallottunk róluk egyet s mást - de amit hallottunk, amit észreveszünk, az a különbözőségük. Azt viszont ritkábban nézzük: miben hasonlítanak minden más emberhez?

Például az egyedi és megismételhetetlen mivoltukban. A szeretetigényükben és kötődéseikben. A bánataikban és örömeikben. A túlcsorduló jókedvükben, vagy az engesztelhetetlen szomorúságukban. Egyszóval: emberi méltóságukban, írta dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai docens a képekhez fűzött ajánlójában.

A 2004-ben készült fotóalbum - fotók: Lábady István, tipográfia: Bracsok István, képszerkesztő: Lábady Fruzsina - felvételeiből most a Savaria Plazában látható kiállítás, a Vas Megyei Esélyegyenlőségi Iroda és a Fogd a Kezem Alapítvány szervezésében. Pécs, Budapest, Miskolc és Dortmund után jutott el Szombathelyre a válogatás: szeptember 12-éig, naponta 8-tól 20 óráig látható az üzletközpont első emeletén.

Tessék bátran közelebb hajolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!