Luxus a nyári nyaralás

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást, lassan luxus lesz, ha valaki el tud menni külföldre kikapcsolódni. Idén sokaknak csak belföldi utazásra futja, a legtöbben üdülési csekkből oldják meg a nyári pihenést. Visszaesett az utazási irodák forgalma, s a fürdővendégek száma is csökkent a tavalyi évhez képest.

Bajdó Bettina

Ellentmondó felmérések születtek a magyarok nyaralási szokásairól. Egyes kutatócégek szerint idén a magyarok nagy része nem megy nyaralni, más felmérések szerint a hazaiaknak több mint a fele megengedheti magának a nyári pihenést. Kíváncsiak voltunk, mi erről olvasóink véleménye.

- Egész évben azért spóroltunk, hogy el tudjunk menni nyaralni idén is  - mondja Molnár Katalin felszolgáló.  - Eddig minden évben azért gyűjtöttünk, hogy valamilyen külföldi országba eljussunk, s lássuk a tengert, idén azonban úgy döntöttünk, hogy itthon pihenünk pár napot. Egész pontosan öt napot nyaralunk majd a Balatonnál. Azért választottuk a magyar tengert, mert itthon elfogadják az üdülési csekket is. Enélkül nem tudnánk idén pihenni menni. -

A fiatal nő elmondja, hogy nem élnek nagy lábon, mégis meg kellett húzni a nadrágszíjat, hogy ez a nyaralás kijöjjön a keretből.

Ugyanígy vélekedik a Horváth család is, ők az Alföldről érkeztek pihenni a megyébe. Elárulják azt is, hogy lakás- és kocsitörlesztésük is van, így csak háromnapos pihenést engedtek meg maguknak.

- Csak a gyerekek miatt akartunk egy pár napot együtt  tölteni - meséli az édesanya. - Bár voltak idén táborban a gyerekek, nekik ez volt a nyaralás, de szerettünk volna egy pár napot távol az otthonunktól együtt tölteni, hogy közös élményeket gyűjtsünk. Már rég nem voltunk külföldön nyaralni, azt nem engedhetnénk meg magunknak a hiteltörlesztések mellett. Amúgy is szeretünk Magyarországon nyaralni, már bejártuk a legtöbb megyét. -

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt egy év alatt nem sokat változott a magyarok nyaralási szokása, legalábbis a vendégforgalmi adatok szerint.

- A Nemzeti Üdülési Szolgálat nyilatkozata szerint az idén 15 százalékkal kevesebb csekket igényeltek - folytatja az igazgató. - A csökkenésből mi is érzékeltünk valamennyit. A tavalyi év első felében 24 millió forint értékben használtak a szállóvendégek üdülési csekket, idén ez 20 millió forint volt. A fürdőben is tapasztalható némi visszaesés, itt körülbelül 10 százalékkal csökkent az üdülésicsekk-forgalom. Azt is megfigyeltük, hogy régen havonta, negyedévente töltöttek a vendégek nálunk egy-két napot, idén inkább egyszer jönnek, s akkor huzamosabb ideig maradnak. -

Az igazgató elmondja, a  marketingkampánynak köszönhetően nem esett vissza számottevően a vendégek száma. A kínálat folyamatosan bővül, jelenleg is egy hárommilliárd forintos beruházás zajlik a fürdőben. Ha elkészülnek az új épületszárnnyal, akkor az időjárástól függetlenül, nyarat tudnak varázsolni a fürdő területére.

- Nehezen indult az idei szezon, a hűvös tavaszi időjárás és a júniusi csapadékos hétvégék is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy némiképp csökkent a fürdővendégek száma  - emeli  ki az igazgató. - Az első hat hónapban a tavalyihoz képest 11  százalékos volt a visszaesés, júliusban viszont 13,2 százalékos emelkedést tapasztaltunk. 2009-ben a vendégek 29 százaléka, 2010-ben pedig a 30 százaléka érkezett külföldről. A legtöbben Ausztriából érkeznek hozzánk a fürdőbe, de jönnek Csehországból, Németországból és Szlovákiából is. -

A kempinget is szívesen választják a vendégek, ám ez a szálláslehetőség leginkább a külföldi turistákat vonzza. Tavaly a kempingezők 92 százaléka, idén a 95 százaléka érkezett más országból. Legtöbben Ausztriából autóznak a kempingbe, de sok a német vendég is, sőt Belgiumból, Hollandiából, Csehországból és Svájcból is érkeznek kempingezők.

Az egyik szombathelyi utazási iroda vezetője elmondja, hogy érezhető a visszaesés a forgalmukban. Kevesebben fizetnek be külföldi utazásokra, leginkább öt- vagy hétnapos hazai nyaralási lehetőségeket keresik. A legtöbben ezt azonban nem utazási irodán keresztül bonyolítják le a nyári nyaralás szervezését. Idén a legkedveltebb úti cél Horvátország, Spanyolország és Bulgária a legkeresettebbek, és egyértelműen az alacsonyabb árak miatt.

Címkék#nyaralás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!