Mágikus erő hat ránk az év kezdetén

December 31-e mágikus erővel bír: az emberek ilyenkor szánják el magukat a legnagyobb döntésekre és életmód-változtatásokra. Sokan megfogadják, hogy leteszik a cigarettát, egészségesebben élnek és sportolnak is. A konditermekben január elején több a vendég, a kezdők közül azonban sokan feladják egy-két hét után az edzést.

Bajdó Bettina

Az évkezdet sokakból vált ki egyfajta újrakezdési hajlandóságot, sokan szeretnének ilyenkor megszabadulni káros szenvedélyeiktől, rossz tulajdonságaiktól, ám rendkívül keveseknek sikerül. A leggyakoribb újévi fogadalmak: „le fogok fogyni”, „fittebb leszek”, „egészségesen fogok, táplálkozni”, „leszokom a dohányzásról”, „csökkentem a stresszt az életemben” és „kimászom az adósságaimból”. A világon emberek milliói tesznek ígéretet egy vagy több dologra az újév beköszöntének alkalmából, mégis csak 12 százalék tudja teljesíteni azokat.

A legtöbben testük formálását tűzik ki célul az új évben. Ilyenkor érezhetően megnő a forgalom a konditermekben - tudjuk meg Nemes Ildikótól, az egyik szombathelyi fitneszterem vezetőjétől.

- Még csak január második hetében járunk, most kezdenek el szállingózni az új vendégek - folytatja a vezető. - Közöttük akad, akiből törzsvendég lesz, s akad, aki pár alkalom után lemorzsolódik. Azt tudomásul kell venni, hogy látványos eredményt két-három hét alatt nem lehet elérni. A sporthoz kitartás kell, s vannak, akik nem elég kitartók az eredmény eléréséhez. A lényeg az, hogy nem szabad gyors és látványos eredményt várni, s sosem szabad elkeseredni. Aki elveszíti a lelkesedését, az könnyen fel is adja.

Nemes Ildikó hozzáteszi, aki tényleg komolyan veszi az életmódváltást, az rengeteg edzésforma közül választhat. - Vannak csoportos órák, itt egymást motiválhatják a tornázók - emeli ki a vezető. 

- Vannak táncosabb, kevésbé táncosabb, s úgynevezett nyugisabb mozgásformák. Azoknak is tudunk segíteni, akik nem szeretnek ugrálni. Nagyon divatos ma a hot iron edzés, mely fejleszti az állóképességet is. Továbbra is népszerű az aerobik és a stepaerobik, s az alakformáló óra a HCP, azaz a Has-Comb-Popsi erősítő edzés. Táncos mozgást is tanulhatnak vendégeink, különféle koreográfiák segítségével formálhatják alakjukat a nők a latin dallamokra.

A szakember szerint a kezdők, s azok, akik régóta nem mozogtak, semmiképpen se vágjanak bele egyeztetés nélkül semmilyen edzésbe. Mielőtt elkezdenének sportolni, kérjék ki szakember véleményét.

- Ha nem esik jól az edzés, akkor megutáljuk a mozgást - hangsúlyozza Nemes Ildikó. - Jó megoldás erre a személyi edzés, hiszen itt csak velünk foglalkozik a szakember, s irányítja minden mozdulatunkat. Aki komolyan veszik a fogdalmát, kár dietetikussal is egyeztethet, hiszen fontos tanácsokat kaphat a táplálkozással kapcsolatban is. A mozgás és a helyes táplálkozás pedig egyenes út a sikerekhez.

Dr. Czetter Ibolya, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ elnökhelyettese nem tesz újévi fogadalmat, mivel úgy véli, az effajta rögtönzéseknél jóval tudatosabban él. Elmondta, nem kell meghatározott időhöz kötni a fogadalmakat, ezek ugyanis nem programozhatók, belső késztetés kell a változáshoz. Hozzátette, néha a szeszélyes felbuzdulások rá is jellemzők, régóta szeretne pl. többet sportolni. Szerinte a szellemi aktivitáshoz szükséges a test karbantartása is. Az elhatározást azonban nem köti az új évhez, az ember érzi, mikor van itt az ideje váltani.

Apró lépésekkel a siker felé (jegyzet)

Nem hiszek az újévi fogadalmakban. Akkor kell elkezdeni a változást, amikor megérett bennünk az elhatározás arra, hogy valami mást szeretnénk kezdeni az életünkkel. Semmiképp se fogjunk bele a fogadalom megvalósításába, ha éppen szomorúak, rosszkedvűek és fáradtak vagyunk. Minél jobban érezzük magunkat, annál könnyebben tudjuk megtenni a dolgokat. Képeseknek kell lennünk, hogy változtatni tudjunk, s az apró lépésekkel elért sikerek magabiztosabbá tesznek majd minket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!