Magyar diplomata szexbotránya: titkosszolgálati lejárató akció lehetett

A minszki titkosszolgálat lejárató akciójának tekinti a fehéroroszországi magyar nagykövetség egyik tanácsosának botrányát Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A szakértő az Origó hírportálnak nyilatkozva azt mondta: "ez az egész egy klasszikus kompromatnak tűnik", vagyis politikai céllal megszervezett lejáratásnak.

MTI

A minszki magyar nagykövetség diplomatáját szerdán rendelte haza a Külügyminisztérium. Egy interneten terjedő videó kompromittáló felvételt mutatott be a férfiról, a felvételt eredetileg egy internetes blogra tették fel, amelynek névtelen írója azt állította, hogy a húgát különböző hazugságokkal csábította el a magyar diplomata, aki magát elváltnak, titkos ügynöknek, magas rangú diplomatának vallotta, majd házasságot ígért, teherbe ejtette, rá akarta beszélni, hogy hajtson végre abortuszt, végül pedig faképnél hagyta a lányt.
   
A blog szerint a nő "depresszióba zuhant", ezért a blogot író testvére követni kezdte a magyar férfit, és felvételeket készített találkáiról más nőkkel, hogy a bizonyítékokkal húga anyagi kártérítést követelhessen.
   
A minszki magyar nagykövetség diplomatájának botrányával kapcsolatban az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy hazahívták a minszki magyar nagykövetség egyik diplomatáját, akit elbocsátanak, a diplomata jelenleg felmondási idejét tölti.
   
Az Origónak a Magyar Külügyi Intézet szakértője azt nyilatkozta: a botrány részleteiből könnyű ráismerni a titkosszolgálatok tudatos lejárató eszközére, amelynek lényege, hogy csekély valós igazságtartalommal minél jobban befeketítsenek egy megzsarolt célszemélyt. Rácz András hozzátette: a kompromat egy lehetséges formája, hogy először zsarolásra alkalmas felvételeket készítenek, aztán megfenyegetik az illetőt, hogy ha nem működik együtt, mindent nyilvánosságra hoznak.   
  
Jelen esetben a zsarolás alapja a házasságtörő viszony lehet. Rácz András szerint a hátsó szándék tetten érhető a felvételek körítésében: a blogger azt állította, hogy B. Zoltán 3-4 nővel folytatott viszonyt egyszerre, illetve hogy rutinos hazugságokkal állította be magát fontos személynek, és így vette le a lábukról a nőket. Erre azonban semmi bizonyíték nincs, mint ahogy arra sem, hogy a férfi azt hazudta volna a partnerének, hogy elvált - mondta a szakértő a hírportálnak.
   
A testvér története ellen szól az is, hogy a diplomatáról készült felvételek profik. A felvételeken látható utcai követés, asztal alá rejtett táskából készített felvétel egy kávézóban. "Ezt nem amatőrök csinálták, láthatóan pontosan tudták például, hogy hol lesz a nő a kávézóban, be volt állítva minden" - magyarázta Rácz András. A videók állítólagos készítője a "bosszútörténetét" a blogon csak angolul és oroszul írta meg, vagyis külföldieknek szánta a botrányt, nem a fehérorosz közönségnek.
   
A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint a jelenlegi EU-fehérorosz viszony alapján nem meglepő, hogy épp most robbantottak ki egy ilyen botrányt. A viszony most kifejezetten rossz, és jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Ráadásul több beszámoló szerint a minszki magyar nagykövet tavaly decemberben több más tagállam nagykövetével együtt részt vett a fehérorosz elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetés megfigyelésében - írja az Origo.
   
A botrányba keveredett B. Zoltán a minszki magyar nagykövetségen EU-elnökségi feladatokkal is meg volt bízva. "Ilyenkor lehet értelme megpróbálni beszervezni vagy kompromittálni egy diplomatát hosszú távon is: lehet, hogy már tavaly készültek rá, hogy így jussanak fontos információkhoz az EU-ból" - tette hozzá. Maguk a felvételek egészen frissek: a képeken szereplő dátumok alapján 2011 februárjában és áprilisában készülhettek.
   
A szakértő úgy vélte: a diplomatára személyesen is haragudhattak a fehérorosz hatóságok. Az ellenzék és nemzetközi megfigyelők által is kifogásolt decemberi választás után Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt januárban iktatták be az újraválasztott államfőt, a ceremóniát azonban az akkor ügyvivői feladatokat ellátó B. Zoltán vezetésével elszabotálták az EU nagykövetei.
   
Rácz András szerint kifejezetten durva és szokatlan, hogy egy diplomata elleni kompromat-próbálkozás úgy érjen véget, mint a mostani minszki eset. Szerinte abban az esetben, ha egy diplomata helyzete tarthatatlanná válik, inkább csendben kiutasítani, illetve hazahívni szokták, a két állam egymás között rendezi le az ügyet. Az, hogy külön blogot regisztráltak a diplomata nevére, és a médiát is "teleszórták" a férfit szexuális aktus közben bemutató videóval, "azt jelzi, hogy a belarusz hatóságok komolyan neheztelnek Magyarországra" - mondta.
   
A mostani durva lejáratás azonban azt is mutatja, hogy a magyar diplomata végül a kisebbik rossz megoldást választotta, és nem adta be a derekát a zsarolásnak - tette hozzá Rácz András. Azzal, hogy hagyta magát az EU-elnökség idején egy nyilvánvalóan veszélyes országban kelepcébe csalni, szakmailag nyilvánvalóan gondatlanul járt el, ugyanakkor végül elkerülte a legnagyobb hibát: felvállalta a szakmai és magánéleti következményeket, és nem lett áruló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!