Magyar Nagydíj: a címvédő Hamilton nyerte a Forma 1-es futamot (fotókkal)

Mogyoród - A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte vasárnap a XXIV. Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen.

MTI

A második helyet a finn Kimi Raikkönen (Ferrari) szerezte meg, míg a harmadik az ausztrál Mark Webber (Red Bull) lett. Hamilton pályafutása tizedik, idei első futamgyőzelmét aratta. A világbajnoki pontversenyben éllovas brit Jenson Button (Brawn GP) a hetedik helyen végzett a mogyoródi pályán. 

 A brazil Felipe Massa (Ferrari) szombati súlyos balesete miatt csak 19 pilóta vett részt a magyar GP-n. A rajt után a spanyol Fernando Alonso (Renault) megtartotta első helyét, mögötte Webber és Hamilton következett, mindketten egy-egy pozíciót léptek előre, míg Sebastian Vettel (Red Bull) a második kockából indulva csúnyán elrontotta a startot, és csak a hetedik volt az első kör végén. Raikkönen kiválóan kezdett, a hetedikről a negyedik helyre száguldott fel. 



Jenson Buttom (Brawn) és Nakadzsima Kazuki versenyez a XXIV. Magyar Nagydíj futamán a Hungaroringen.
MTI Fotó: Földi Imre


Az ötödik kör elején Hamilton megelőzte Webbert és Alonso nyomába szegődött. A spanyol hét körön át tartotta magát aztán egy rövid kiállásra a boxutcába hajtott, majd a kilencedik helyre tért vissza. Utána viszont nagy bajba került: rosszul szerelték össze a kereket, ezért az abroncs menet közben megadta magát, majd lerepült, de szerencsére a pattogó gumi nem okozott semmi kárt. Alonso három keréken "bekocogott" a boxba, és kapott négy új gumit. Ezzel persze elszálltak a sikerbe vetett reményei, nem sokkal később pedig fel is adta a viadalt. 

 Az élen Hamilton száguldott, mögötte több mint négy mp-ces hátránnyal Webber, majd hattal Raikkönen következett. A finn és az ausztrál egyszerre tankolt a 19. körben, és a boxból Raikkönen jött ki elsőnek, közben a nagy igyekezetben majdnem összeütközött a két rivális. Egy körrel később Hamilton is tankolt. 
 
Sebastian Vettel a harmincadik körben műszaki hiba miatt feladta a versenyt. Féltávnál Hamilton vezetett, mögötte Raikkönen, majd kissé leszakadva Webber következett. A pontversenyben éllovas Jenson Button (Brawn GP) ekkor még csak a nyolcadik volt.

Raikkönen 25 körrel a zárás előtt másodszor is tankolt és gumit cserélt, majd egy körrel később Hamilton is a boxban járt és újra a finn elé került. Sőt növelte is előnyét a brit, mert a 2007-es világbajnok Ra:ikkönen szerelői kissé hibáztak a boxkiállásnál.

Tíz körrel a leintés előtt az élen nem változott a helyzet, viszont Button feljött a hetedik helyre. A hajrában már semmi sem változott.
 
A Toro Rosso egyik autóját a spanyol Jaime Alguersuari vezette; a vasárnap 19 éves és 125 napos pilóta a Forma-1 történetének legfiatalabb résztvevője. Az eddigi korrekordot az új-zélandi Mike Thackwell tartotta, aki 19 éves és 183 napos volt, amikor 1980-ban a Kanadai Nagydíjon szerepelt.



A győztes brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) örül a dobogón a Magyar Nagydíj futamának eredményhirdetésén. MTI Fotó: Földi Imre

Eredmények:

    Magyar Nagydíj (70 kör, 360,630 km):
 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:38:23.876 (átlag: 186,973 km/ó)
 2. Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari) 11.529 mp hátrány
 3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 16.886 mp h.
 4. Nico Rosberg (német, Williams) 26.967 mp h.
 5. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 34.392 mp h.
 6. Timo Glock (német, Toyota) 35.237 mp h.
 7. Jenson Button (brit, Brawn GP) 55.088 mp h.
 8. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 1:08.172 p h.
 9. Nakadzsima Kazuki (japán, Williams) 1:08.774 p h.
10. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP) 1:09.256 p h.
11. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 1:10.612 p h.
12. Nelson Piquet Jr. (brazil, Renault) 1:11.512 p h.
13. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 1:14.046 p h.
14. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) 1 kör h.
15. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) 1 kör h.
16. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 1 kör h.
    
Leggyorsabb kör: Mark Webber 1:21.931







A spanyol Fernando Alonso (Renault) a boxutca felé tart, miután kiesett versenyautója jobb első kereke a XXIV. Magyar Nagydíj futamán a Hungaroringen. MTI Fotó: Földi Imre





Bazsó Péter, az Állami Egészségügyi Központ (Honvéd Kórház) orvos igazgatója sajtótájékoztatót tart a Honvéd Kórház bejáratánál a Foma-1 Magyar Nagydíj időmérő edzésén súlyos balesetet szenvedett brazil Felipe Massa, a Ferrari autóversenyzője egészségi állapotáról. A pilótát 2009. július 25-én a kórházban megoperálták. MTI Fotó: Mohai Balázs



Bemutatnak a sajtó képviselőinek a mogyoródi Forma-1-es versenypályán egy acélrugót, amelyhez hasonló csapódott Felipe Massának, a Ferrari brazil pilótájának a fejéhez a Forma-1-es Magyar Nagydíj 2009. július 25-i délutáni időmérő edzésén. A 28 éves versenyzőt súlyos, életveszélyes állapotban szállították a Honvéd Kórház intenzív osztályára, ahol megoperálták. Egyelőre nem tudni, hogy az alkatrész mitől szakadt le a brazil Rubens Barrichello Brawn-Mercedesén a hátsó kerék felfüggesztésének harmadik lengéscsillapítójáról. A fémspirál súlya 7-800 gramm. Massa állapota továbbra is súlyos, életveszélyes, de stabil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!