Magyar - portugál vb-selejtező: sok sérült és bazi nagy mentális seb

Budapest - Sok sérültet és egy hatalmas mentális sebet hagyott maga mögött a svédektől szombaton elszenvedett vereség, s egyértelműen utóbbiból nehezebb talpra állni - vélekedett a szerdai, portugálok elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Erwin Koeman.

MTI


A magyar labdarúgó-válogatott tagjai futnak a szeptember 9-i magyar-portugál labdarúgó világbajnoki selejtezőre készülő magyar csapat edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában. Elöl Bodnár László, a háttérben Gera Zoltán, Dárdai Pál és Halmosi Péter. MTI Fotó: Beliczay László

- A vasárnapi csapatértekezleten lezártuk azt a meccset, és most már kizárólag a portugálokra koncentrálunk. Ez egy teljesen más találkozó lesz, mivel riválisunk más futballt játszik, technikailag a legjobbat Európában. Szinte érthetetlen, hogy ilyen kerettel miként állhatnak ennyire hátul a csoportban, de ez is mutatja, csapatként nem funkcionálnak tökéletesen - mondta a hétfő délutáni nyilvános edzést követő sajtótájékoztatón a holland szakvezető.

Fülöp nem védhet, Szélesi, Rudolf és Juhász játéka kérdéses
   
A portugálokkal kapcsolatban hozzátette még, hogy 4-5 góllal nyerhettek volna a dánok ellen, de ennyi világklasszissal a soraikban nem tudja elképzelni, miként nem tudnak betalálni. Az esetleges vb-részvétellel kapcsolatban megjegyezte, hogy hét mérkőzés után még mindig második helyen áll a válogatott, s ezt még úgy is kevesen gondolták volna, hogy a magyarok a sorozat elején a könnyebbnek számító ellenfelekkel találkoztak.
 
- Fülöp biztosan nem védhet szerdán, míg Szélesiről, Rudolfról és Juhászról csak a meccs napján dönt az orvosi és szakmai stáb. Szélesi miatt kellett behívni Bodnárt, aki szerencsére sokkal jobb lelki állapotban van, mint nyolc nappal ezelőtt, amikor maga kérte, hogy mellőzzük a játékát - adott "látleletet" Koeman, hozzátéve, hogy Gera Zoltán sárga lapjai miatt nem játszhat szerdán.
    
Koeman újságírói kérdésre elmesélte, mi történt a csapatértekezleten: megnézték a találkozó kulcsmomentumait, köztük a második svéd találatot. Erről elmondta, hogy profi futballista ilyen hibát nem követhet el, de tanulni kell az esetből, mert ez még egyszer nem fordulhat elő.
 
- Sokkal könnyebb lett volna feldolgozni, ha kijátszanak minket, vagy egy távoli bomba akad be. Viszont így csalódás és méreg van bennem, s persze azért ezek az érzések még előjönnek belőlem - mondta Koeman.
    
Bodnárral kapcsolatban Dárdai Pál csapatkapitány megjegyezte, csak a futballról és a csapatról beszélgetett vele, a halálos áldozatot követelő közlekedési balesetéről nem esett szó, mert mint mondta, ezt az esetet neki egyedül kell feldolgoznia, és talán jót is tesz neki, hogy a futball eltereli a gondolatait a szörnyűségről. A Hertha BSC középpályása megemlítette még, hogy portugálok ellen legalább döntetlent kell elérni, már csak a közönség miatt is, amely várhatóan ismét megtölti a jelen állapotában 42 ezres Puskás Ferenc Stadiont.
 
- Persze győzni megyünk ki a pályára, de a döntetlen is nagyszerű eredmény lenne, hiszen akkor is a portugálok a legjobbak ebben a csoportban, ha a táblázat nem is ezt mutatja - vélekedett az ellenfélről Dárdai.
    
Babos Gábor kapus arról beszélt, kifejezetten örül, hogy szerdán lesz az újabb meccs, mert így szerencsés esetben hamarabb kiheverheti a szombati sokkot a válogatott. Hozzátette, pánikra semmi ok, hiszen az együttes még mindig saját kezében tartja a sorsát, elvégre második helyen áll a csoportban, de ha ez változna, akkor is addig kell küzdeni a vb-részvételért, amíg van rá remény.
    
A tréningen nem vett részt Dzsudzsák Balázs, mert fogorvosnál járt a nap folyamán, teljesen külön mozgott Juhász és Rudolf, továbbá annak a hét játékosnak, akik végigjátszották a szombati meccset, a bemelegítés után csak "cicázásból" állt az edzés. A többiek a gyors akciókat gyakorolták, de többnyire a védők nyerték a csatát, a támadóknak még helyzetet is alig sikerült kialakítani. Érdekes volt, hogy a gyakorlás során két ékkel próbálkoztak, azaz Torghelle és Priskin is a védők vonalában állt bent. Az Augsburg támadójára valószínűleg ezúttal nagyobb szerep hárul, ugyanis Koeman szavai szerint "eredetileg is úgy tervezte, hogy Torghelle a második meccsen több lehetőséget kap". A kapitány korábban azt mondta a gólerős csatárról, hogy sérülése miatt még nincs olyan állapotban, hogy egymás után végigjátsszon kétszer 90 percet.

Dzsudzsák elnézést kért nyilatkozatáért


Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott középpályása hétfőn az MTI-hez eljutott nyilatkozatában elnézést kért azért a kijelentéséért, amelyet a svédek elleni 2-1-re elveszített világbajnoki selejtezőt követően tett szombaton.
"Közvetlenül a találkozó után, amikor - azt hiszem, érthetően - még igencsak feszült idegállapotban voltam, nagyon sokan kértek tőlem nyilatkozatot. Hogy őszinte legyek, nem emlékszem minden szóra, amit akkor válaszoltam a kérdésekre, de talán ezen nincs is mit csodálkozni - nyilatkozta az MTI-nek a PSV Eindhoven futballistája. - Ha bármi olyasmit mondtam volna, ami sérti valakinek az érdekeit, érzékenységét, a jó ízlését, azoktól ezúton kérek elnézést. Remélem, elhiszik nekem, hogy senkit nem állt szándékomban megbántani."
    
A válogatott szélsője a mérkőzést követően adott egyik interjújában azt mondta: "aki azt mondja, hogy jogosan kaptunk ki, az nem magyar, és hazudik."

Még sohasem vertük meg a portugálokat

A magyar labdarúgó-válogatott története során még nem nyert a portugálok ellen, a két csapat összesen nyolcszor találkozott egymással, öt portugál siker mellett háromszor született döntetlen.

Az eddigi magyar-portugál mérkőzések:

1926.12.26., Porto: Portugália-Magyarország 3-3 - barátságos
a magyar gólszerzők: Holzbauer (2), Braun

1933.01.29., Lisszabon: Portugália-Magyarország 1-0 - barátságos

1938.01.09., Lisszabon: Portugália-Magyarország 4-0 - barátságos

1956.06.09., Lisszabon: Portugália-Magyarország 2-2 - barátságos
a magyar gólszerzők: Kocsis, Lantos

1966.07.13., Manchester: Portugália-Magyarország 3-1 - világbajnoki csoportmérkőzés:
a magyar gólszerző: Bene

1983.04.13., Coimbra: Portugália-Magyarország 0-0, barátságos

1998.09.06., Budapest: Magyarország-Portugália 1-3 - Eb-selejtező
a magyar gólszerző: Horváth F.

1999.10.09., Lisszabon: Portugália-Magyarország 3-0 - Eb-selejtező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!