Magyar szabadalom: gyapjú nélküli juhot tenyésztettek ki a Debreceni Egyetemen

Ellenállóbb, mint a gyapjas birka, ráadásul a húsa is finomabb. Nyírni sem kell, magától vedlik. Külföldről is nagy az érdeklődés a magyar szőrös birka iránt.

Vas Népe

Gyapjú nélküli juhot tenyésztettek ki a Debreceni Egyetem kutatói. A gyapjú elértéktelenedése miatt a világ nagy részén ma már csak vágóállatként tenyésztik a birkát, a most kitenyésztett szőrös fajta húsa pedig jobb ízű.

A gyapjas birkákat egy évben legalább egyszer meg kell nyírni. A szőrös juhok viszont vedlenek.

A lényeg, hogy a kevés gyapjút, amit növeszt, saját magától dobja le a legelőn – mondta el Kovács András. Az Állattenyésztés-tudományi Intézet munkatársa hozzátette: így nem kell fáradni a nyírással. A Debreceni Egyetem kutatói a juhállomány nemesítésében használnák fel a fajtát. A már meglévő szőrös juhok egymás közti keresztezésével hoznák létre a magyar szőrös birkát, számol be róla az mno.hu.

Kiváló húsformákkal rendelkeznek, jó növekedési erejük van, és az év bármelyik időszakában ellethetőek, tehát nem szezonális a bárány-előállítási lehetőség. Gyakorlatilag ez egy árbevételi pluszforrás lehet a termelők részére, mert most karácsonykor sokkal inkább értékesíthető a bárány, mint például húsvétkor – tette hozzá Oláh János tudományos munkatárs a portálnak.

A szőrös juh rendkívül ellenálló. A félsivatagos területen is megél. A tenyészállatok iránt nemcsak Magyarországról, hanem Ausztriából, Németországból, Romániából és Szerbiából is érdeklődnek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!