Magyarország, ahol jó élni - sikertörténet uniós csatlakozásunk, csökken a bűnözés

Budapest - Bajnai Gordon szerint a magyarság legnagyobb modernkori sikertörténete az európai uniós csatlakozás. A miniszterelnök erről a csatlakozás ötéves évfordulója kapcsán beszélt hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Draskovics Tibor rendészeti miniszter érdekes adatot osztott meg a közvéleménnyel: negyedével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bajnai Gordon hangsúlyozta: ezért minden kormány tett az elmúlt 20 év évben, és mindenki büszke lehet rá.
    
A miniszterelnök "nagy nemzeti váltófutáshoz" hasonlította a csatlakozási folyamatot, amelyben az egymást követő kormányok egymásnak adták a stafétát, és mindenki egy irányban futott.



Nagy nemzeti vágta és sikertörténet Grafika: Garai Antal

Bajnai Gordon véleménye szerint az uniós tagság az elmúlt öt évben védelmet, támogatást, modernizációt jelentett Magyarországnak. Kiemelte: a világgazdasági válság hatásai is jobban érintették volna az országot, ha nem lennénk tagjai az Európai Uniónak.

Kevesebb erőszakos bűncselekmény, de így is FBI-segítséget kérünk

Az év első három hónapjában az ismertté vált bűncselekmények száma negyedével csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest, ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 80 ezer bűncselekmény vált ismertté - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten.

A csökkenés az ország valamennyi megyéjében érzékelhető. Az erőszakos bűncselekmények száma összességében csökkent, a rablások száma azonban emelkedett - hangsúlyozta Draskovics Tibor.

A kormány új stratégiája működőképes, eredményes, rövid időn belül is eredményeket hozott. Bizonyos bűncselekmények elkövetőivel szemben határozottabban kell fellépni - tette hozzá.

A rendőrség láthatóvá és elérhetővé tétele az egyik cél. A másik a Btk. módosítása - mutatott rá.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter személyesen kérte, hogy az FBI-tól kérjen segítséget a magyar rendőrség a romák elleni gyilkosságok felderítésében.

Olyasmi történik, ami a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló: egy olyan, nagyon súlyos bűncselekmény-sorozat, olyan elkövetési móddal, amilyennel eddig Magyarországon nem találkoztak. Az Egyesült Államokban azonban rendelkeznek ezzel kapcsolatos tapasztalatokkal - hangsúlyozta a miniszter.

Ha a rendőrség megtalálja a tetteseket, akkor alkalmazhatja a vádalkut is - reagált a sajtóhírekre Draskovics Tibor.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!