Már elkezdték a fák metszését a megyeszékhelyen

Szombathelyen a Prenor Kft. három brigádja múlt hét vége óta metszi a fákat a megyeszékhely általuk fenntartott felében. Mintegy 3500 növényt tesznek rendbe a szakemberek.

Varga Nóra

Múlt csütörtökön kezdték el a Prenor Kft. munkatársai a fametszést Szombathelyen. A munka tavaszig eltart. Három brigád a megyeszékhely három pontján dolgozik február végéig. Marosfalvy Józseftől, a kft. részlegvezetőjétől megtudtuk, hogy a napokban a Sas, a Szövő, a Kötő és az Alkotás utcákban, valamint a Szinyesi Merse Pál, Nárai,   Szigliget, Körmendi utcákban, illetve az Engels, Deák Ferenc, Szabó Miklós és  Akacs Mihály utcákban dolgoznak a kft. munkatársai. A fametszést a három brigád 25 tagja végzi.

Ebben az időszakban nyugalmi, mélynyugalmi állapotban vannak a növények, ilyenkor a fák nyugodtan metszhetők. A többhónapos munka során 3200-3500 juharfát, hársfát és ostorfát metszünk  meg az általunk fenntartott mintegy 150 hektáros területen.

- Ezenkívül a bokrokat és  a  cserjéket is rendbetesszük a lakótelepeken és a város egyéb területein - emelte ki Marosfalvy József.  - A  növények jelentős részét kényszerből metsszük, mivel villanyvezetékek, telefonvezetékek, optikai kábelek hálózzák be a város utcáit. Az esetleges balesetek elkerülése végett minden télen elvégezzük ezt a munkát - tette hozzá.

 

Továbbá a lakossági bejelentéseknek is eleget teszünk. Októbertől várjuk a közterületen lévő fák metszésével kapcsolatos észrevételeket, általában 50-100 panasz érkezik hozzánk.  Ezeket egytől-egyig kivizsgáljuk, s  a megalapozott bejelentésekhez kapcsolódó  munkákat is ilyenkor végezzük el.

- A különleges technikai felszereltséget igénylő metszésekre, mint például az első és második emeletre belógó ágak nyesésére az alakmetszések után kerül sor, de ezeket a munkákat is befejezzük március közepéig - emelte ki a szakember.

A részlegvezető elmondta, hogy a téli fanyesés mellett a papírszedésre, szemétszedésre, takarításra és hó- és síkosságmentesítésre jut idejük a  brigádoknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!