Markusovszky kórház: az integráció új esélyt adhat

A megyei Markusovszky kórház, valamint a celldömölki kórház integrációjáról már megszületett a döntés, a Körmenddel való együttműködésről még tartanak a tárgyalások. A részletekről a megyei kórház vezérigazgatója ismertette a megyei közgyűlésen.

Erős D. Zoltán

Hónapok óta a zajlik a kórházak átadásának az előkészítése. A megyei kórházzal kapcsolatos helyzetről, illetve a vasi kórházak integrációjáról prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház Nonprofit Kft. vezérigazgató-főorvosa tájékoztatta a megyei közgyűlés tagjait. A megyei kórházak január elsejével, a többi kórház várhatóan a jövő év közepén kerül majd állami tulajdonban. Egyes kórházaknál funkcióváltás is várható, s ez esetlegesen érinthetné a két vasi városi intézményt, a celldömölki és a körmendi kórházat. Annak érdekében, hogy a megyében az egészségügyi ellátás ne csorbuljon egy évvel ezelőtt született egy megállapodás az érintettek között. Ennek jegyében a megyei kórház vezetése folymatos tárgyalásokat folytatott a két kisváros, valamint a kórházak vezetőivel.

Ezek a megbeszélések Celldömölkön eredményre is vezettek. Az elfogadott szándéknyilatkozat szerint Celldömölkön a Markusovszky kórházba integrálva megmaradhat az aktív kórházi ellátás. A szülészet változatlan formában működhet tovább, míg a sebészetnek csökken a tevékenységi köre. Ami marad: az endoszkópos epehólyag eltávolítás, s az egynapos sebészet. A belgyógyászat működésében jelentősebb változás nem lesz. A betegek ellátása a lehetőségeket figyelembe véve ugyanúgy történik mint eddig részben helyben, illetve az akut betegek  esetében rendszerint a megyeszékhelyen. A krónikus belgyógyászati ellátás is marad Celldömölkön.

Prof.dr. Nagy Lajos szerint ennek a megoldásnak az is előnye, hogy ezzel megőrízhető lenne helyben a sürgősségi betegellátás. Ezt a koncepciót a kórházak átadását koordináló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) is elfogadhatónak tartja.

A megyei kórház vezérigazgatója elmondta, hogy ilyen ügyben többször tárgyaltak a körmendi önkormányzat és a kórház vezetőivel. Egyelőre aszonban itt még nem született meg a megállapodás, mivel a város vezetése a jelenlegi struktúrában szeretné tovább működtetni az intézményt. Prof. dr. Nagy Lajos azonban bízik abban, hogy végül Körmenden is sikerül egyezségre jutni az integrációról, amelynek különösen a sürgősségi ellátás szempontjából lehet nagy jelentősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!