Marshawn Lynch: vidd be, mint Messi (Videó)

60 méteres sprint után szerzett touchdownt Marshawn Lynch, a Seattle Seahawks játékosa az NFL-ben. Elmeséljük, miért érdekes a gól, és hogyan jön ehhez Messi.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bár az amerikaifutball a magyar focirajongók többségének még mindig a parajelenségek kategóriájába tartozik, sokan nézik a NFL-közvetítéseket a sport tv-n. A hétvégén kezdődött rájátszás szenzációját az jelentette, hogy a tavalyi bajnok és a döntős (New Orleans Saints és az Indianapolis Colts) is búcsúzott.

A Saints meccse több okból is érdekesnek bizonyult, a vendéglátó Seattle Seahawks negatív győzelmi mutatóval (7 sikerre 9 vereség jutott) csúszott be a rájátszásba - ilyesmi pedig nem fordult elő az NFL történetében. Az esélytelennek tartott Seahawks ellen vezetett is a New Orleans, azonban a hazaiak 17-7-ről fordítottak.

Az amerikai média a Seattle irányítóját dicsérte elsősorban, azonban a meccs hőse Marshawn Lynch volt, a fiatalember 67 yardról (61 méter) vitte a célterületre a tojáslabdát. Ha futballhasonlattal akarnánk jellemezni, ez körülbelül akkora teljesítmény, mintha Messi saját térfeléről indulva hat-hét embert cselezne ki  - a kigyúrt bekkek pedig derékmagasságban érkeznének teljes lendülettel.

Lyynch ugyanennyi szerelési kísérlet után maradt talpon (az ameirkaifutballban a védőknek földre kell vinni a támadójátékost ahhoz, hogy megállítsák), és beszáguldva célba újabb touchdown-nal keserítette meg a tavalyi bajnok, a Saints tagjainak életét. Bár a New Orleans még szépített, a meccset már nem tudta megfordítani, ezzel kiesett a rájátszás első körében

A Baltimore és a Green Bay is főcsoport-elődöntős

A Seattle Seahawks és a New York Jets után vasárnap a Green Bay Packers és a Baltimore Ravens jutott be a főcsoport-elődöntőkbe a profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának első fordulójából.

A nap első találkozóján a Baltimore az idény meglepetéscsapatánál, a Kansas City Chiefsnél vendégeskedett. Az első félidő kiélezett küzdelmet hozott az Arrow Head Stadionban, s a félidőben ugyan három ponttal, 10-7-re a Ravensnél volt az előny, de a meccs teljesen nyitottnak tűnt.
   
A harmadik negyedben aztán a hazai drukkerek legrosszabb rémálmai valósultak meg, a Chiefs támadóegysége szinte minden labdabirtoklásánál eladta a labdát, a védelem pedig hiába játszott jól, a rendszeresen kedvező pozícióból induló Baltimore támadói Joe Flacco irányításával szorgosan gyűjtögették a pontokat, s tulajdonképpen az utolsó periódus előtt eldöntötték a meccset, melyen végül 30-7-re győztek.
   
Az egész első forduló, az úgynevezett wild card hétvége legizgalmasabbnak gondolt mérkőzése, a Philadelphia Eagles-Green Bay Packers találkozó nem okozott csalódást a szakértőknek és a szurkolóknak. Az első félidőben egyértelműen a vendégcsapata akarata érvényesült, az első és a második negyedben is touchdownt (hatpontos gól) szereztek, míg a Michael Vick vezérelte Eagles csupán egy mezőnygólra (három pont) volt képes.
   
A nagyszünetet követően mindkét oldalon egy-egy remek támadás touchdownt hozott (21-10), az utolsó negyed nagy kérdése így az volt, hogy az Eagles képes-e fordítani. A Philadelphia védelme remekül dolgozott az utolsó szakaszban, nem engedte ponthoz az Aaron Rodgers vezette Packerst, Vickék pedig jól meneteltek, 4 perccel a vége előtt 21-16-ra felzárkóztak, az utolsó két percben a győzelemért támadhattak, de nem sikerült megszerezniük a győzelmet, miután fél perccel a vége előtt Vick célterületre dobott labdáját a Packers védője, Tramon Williams kapta el.

Hatalmas meglepetésekel indult a rájátszás az amerikaifutball csúcsbajnokságában, az NFL-ben: a magyar idő szerint vasárnap hajnali nyitómeccseken a múlt évi döntő mindkét résztvevője kikapott, s ezzel kiesett.

A címvédő New Orleans Saints 10-0-ra, majd 17-7-re is vezetett Seattle-ben a helyi Seahawks ellen, ám a mérkőzés előtt teljesen esélytelennek tartott, s a playoffba az alapszakaszból a leggyengébb győzelem/vereség (7/9) mutatóval érkező hazai együttes nagy küzdelemben fordított, és végül 41–36-ra nyert.   
   
A találkozó egyik hőse a Seahawks négy touchdownt - 6 pontot érő dobást - passzoló irányítója, Matt Hasselbeck volt, továbbá a nagyot szólózó Marshawn Lynch, aki bő három perccel a vége előtt minden feltartóztatási kísérletet visszaverve 67 yardos futást produkált, s csak a célterületen állt meg, a hazai győzelmet biztossá tevő touchdownjával 41–30-ra módosítva az állást.
   
A rájátszás első körében búcsúzott a legutóbbi finálé vesztese, az Indianapolis Colts is, amely a New York Jetstől kapott ki 17-16-ra úgy, hogy a vendéggárdából Nick Folk az utolsó pillanatokban 32 yardról rúgott mezőnygólt, győzelemhez és továbbjutáshoz segítve ezzel csapatát.

   
Eredmények, 1. forduló (wild card hétvége):

Amerikai főcsoport (AFC):
Kansas City Chiefs (4.)-Baltimore Ravens (5.) 7-30
Indianapolis Colts (3. kiemelt)-New York Jets (6.) 16-17
   
Nemzet főcsoport (NFC):
Philadelphia Eagles (3.)-Green Bay Packers (6.) 16-21
Seattle Seahawks (4.)-New Orleans Saints (5.) 41-36

A főcsoport-elődöntők (Divisional games) programja:

 AFC:
Pittsburgh Steelers (2. kiemelt)-Baltimore (5.), szombat 22:30 ó
New England Patriots (1.)-New Yorks (6.), vasárnap 22:30 ó
 Nemzeti főcsoport (NFC):
Atlanta Falcons (1.)-Green Bay (5.), vasárnap 2 ó
Chicago Bears (2.)-Seattle (4.), vasárnap 19 ó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!