Más fák kerültek a kőszegi Jurisics térre

Egy héten át tart a megszépült történelmi belváros felújításának, átépítésének műszaki átadása. Csütörtökön a kőszegi képviselők járták azt be, tették meg észrevételeiket. Például azt: más fák kerültek a Jurisics térre.

Némethy Mária

Közműcserék, régészeti feltárás, a kockakövek felszedése. Ezzel kezdődött Kőszegen a történelmi belváros - a Jurisics tér  és környéke - felújítása, funkcióbővítése. A város mintegy 700 millió forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztése most a finiséhez érkezett: ezekben a napokban tart egy héten át a tér és környékének műszaki átadása. Ilyenkor mindent  bejárnak, észrevételeznek a megrendelők.

Csütörtök délelőtt egy rendkívüli ülésük után a város képviselő-tesületének tagjai tették ezt. Az iparosok székházában nemrégiben megrendezett Vas Népe fórumon még sokféle hibát soroltak fel a kőszegiek. Például: nem illeszkednek egymáshoz jól a Jurisics téren a kőlapok, nem volt megfelelő az aljzattolásuk. Csütörtökön már más volt a helyzet.

- A tér a nemzeti kulturális örökség része, ezért is,  meg kőszegiként is nagyon alaposan néztünk körül, de azt kell mondanom: az elmúlt hetekben egységesebb, szebb lett a Jurisics tér. De azért voltak észrevételeink  - összegezte a bejárást Básthy Béla alpolgármester.

- Sajnos nem a tervezettnek megfelelő fák kerültek ki a térre- kifogásolja Keszei Balázs, aki ért hozzá, hiszen a gimnázium igazgató-helyetteseként biológiát tanít. Mezei juhar volt a tervben, ezek helyett korai juhart ültettek ki. Ez a fajta több gondozást igényel, például vizet, ráadásul egy gomba gyakran okozza a hervadását. Értékelem, hogy a kivitelező magyar faiskolából akart mindenképpen fát beszerezni, s akkor mezei juhar éppen nem volt, de ez így nem megnyugtató. Nem volt veszekedés, keressük a kompromisszumos megoldást. A kivitelező felajánlotta, hogy az eredetileg két éves garanciát meghosszabbítja öt évre. Azt szeretném elérni, hogy mindent pontosan, és írásban rögzítenénk.

Váradi Szilárd képviselő azt kifogásolta, hogy a bencés székháznál épült új feljáró vízelvezetése nem megfelelő.

De alapvetően elégedettek voltak a kőszegi képviselők. Tetszik a tér, a kivitelező a Mária-szobrot is renováltatta, a Diáksétányt is nagyon szépnek találták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!