Másfél órányi érzéki csalódás, fejkapkodás és élmény - egészestés IMAX 3D film Magyarországon

Budapest - Áprilistól látható Magyarországon az első egészestés IMAX 3D film, a Szörnyek az űrlények ellen. Nemcsak a filmet, hanem a mozi géptermét is megnéztük, hogy olvasóink kicsit jobban megismerhessék e technológiát.

Garai Antal 'Atom'

Az Image Maximum (IMAX®) technológia az 1970-es években jelent meg, s azóta több, mint 700 millió nézőt vonzott a mozikba. A világon jelenleg 228 darab e technológiával felszerelt mozi működik. Hazánkban kizárólag a Cinema City hálózat budapesti mozijában, a Cinema City Arena-ban láthatunk IMAX® filmeket.

Itt található a világ egyik legmodernebb 3D technológiával felszerelt IMAX® terme. A terembe lépve rendhagyó elrendezést láttunk és eddig még nem tapasztalt moziélményre tettünk szert. A nézőtér 23 fokos szögben döntött így az előttünk ülő néző feje körülbelül a térdünkig ér. Akár kosaras is ülhetne előttünk, akkor sem takarna ki a képből egy centit sem.



A nézőtéren mindenhol ugyanolyan jól látni a meredek elrendezés miatt

A vetítővászon méretei hatalmasak, 18 méter magas és 24 méter széles, ami azt eredményezte, hogy az Arena Plaza építésekor a mozi feletti részt addig nem tudták befedni, amíg a vászon és a vetítőgép, illetve az azt kiszolgáló technikai eszközöket be nem emelték egy daruval. A vásznat közelebbről vizsgálva láthatjuk, hogy ezüstszínű, amiről sokkal jobban visszaverődik a fény a nézők felé. Emellett még apró lyukak is tarkítják az óriási felületet, ugyanis hangszórók sokasága bújik meg mögötte a jobb a térhangzás miatt. Egy ilyen vászon 45 ezerszer nagyobb, mint egy átlagos televízió képernyője, és képes megjeleníteni egy Tirannoszaurusz Rex-et is életnagyságban.



Az vetítővászon akkora, hogy egy T-Rex-et is képes megjeleníteni életnagyságban
 
A háromdimenziós technológia egyik legnagyobb előnye, hogy a nézők olyan helyszíneket láthatnak (és élhetnek át képileg), mint például a Hold felszíne és a Nemzetközi Űrállomás, részt vehetnek egy szafarin, találkozhatnak dinoszauruszokkal, vagy akár 300 km/h-s sebességgel száguldhatnak egy nascar versenyen.

A Szörnyek az űrlények ellen című animációs film első perceiben máris a székekbe préselődtek a nézők, ugyanis egy labda pattogott felénk, s nem akartuk, hogy eltaláljon minket. Külön élmény nézni egy 3D-s film vetítése alatt a nézőteret, s látni a reakciókat, az ugrásokat és a tapogatózást a levegőben. Akinek akad fölös 1-2 órája Budapesten, ne hagyja ki, nagy élmény az IMAX® 3D-s mozizás.



Az első egészestés IMAX 3D film a "Szörnyek az űrlények ellen"
 
- Az IMAX® kamerái már számos helyen jártak, többek közt a világűrben, egy Nascar pályán, a tenger fenekén és még a Mount Everesten is, e kamerák jelenleg a világ egyik legnagyobb felbontású képrögzítő eszközei. A hangzás is kivételes, élethűen tudja érzékeltetni a nézővel az esőcseppek vagy épp egy bomba becsapódásának hangját is. A filmekhez külön cd lemezeken érkezik a hang, amiket számítógép egyeztet a képkockákkal - mondta el Németh László, az Cinema City Arena egyik IMAX® főgépésze.

- A vetítőgépek két 15 kilowattos fényforrást rejtenek, ami összesen 30 ezer wattos fény kibocsátására képes. Ezért a projektorokat külön klíma és vízhűtés látja el. A fényforrások hőmérséklete maximális teljesítményen megegyeznének a Nap felületének hőmérsékletével, s sugaraik akár egy farönköt is pillanatok alatt lángra lobbantanának. Ezek a világon az egyedüli olyan vetítőgépek, amelyek fényét akár az űrből is lehetne látni - tette hozzá a mozigépész.



Az IMAX vetítőgép sokkal nagyobb, mint amihez egy átlagos mozigépész szokott - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Érdekességek közé tartozik, hogy egy átlagos IMAX® 3D film tekercse 8,2 kilométer hosszú és 400 kilogramm súlyú. Egy 90 perces háromdimenziós film tekercsének hossza már megközelíti a 21 kilométert, anyaga olyan erős, hogy még egy kamiont is el lehetne vele vontatni, bár kicsit drága vontatókötél lenne ez, hiszen a filmipar egyik legköltségesebb részét képezi az imaxes filmezés, így a forgalmazók is csak a nagyon népszerű, mondhatni biztosan kasszasiker filmek egy részét adják ki IMAX formátumban.



Egy tekercs hossza akár 21 km is lehet, súlya több száz kilogramm
 
A háromdimenziós film technológiájára már 1833-ban is voltak próbálkozások, és már a huszadik század elején megteremtették a mai technológia alapjait. Az első nagy felbontású, azaz IMAX® 3D film 1985-ben készült el. 2004-ben a Polar Express volt, az első jelentős hollywoodi film, amely e technológiával háromdimenziós formátumban is nézhetővé vált, közel 5 év kellett ahhoz, hogy végre Magyarországon is átélhessük a térhatást egészestés filmek alatt. A térhatást úgy érik el, hogy a filmet egy kétlencsés kamerával rögzítik, aminek vetítéséhez egy szintén kétlencsés vetítőgép szükségeltetik. A nézőknek csupán egy speciálisan polarizált lencséjű szemüveget (nem két színű lencsés) kell viselniük, amin keresztül az agy létrehozza a háromdimenziós képet.

Nemcsak a szórakozni, hanem a tanulni vágyóknak is ideális célpont lehet alkalom adtán a 3D-s mozizás. A mozi üzemeltetői azt tapasztalták világszerte, hogy a pedagógusok előszeretettel viszik a nebulókat a háromdimenziós filmek vetítéseire, akár tananyag, akár kirándulás keretein belül.



A mozi nemcsak szórakoztat, hanem oktat is

„Az iskolás csoportoknak külön kedvezményeket és oktatási segédanyagokat is készítünk egy-egy filmhez. Ezeket az oktatási segédanyagokat szakemberekkel készítettjük el úgy, hogy tényleg használható pluszt adjon a diákoknak a filmhez. Minden 10-ik gyerek után egy felnőtt kísérő ingyen jegyet kap, egy külön koordinátort foglalkoztatunk az iskolai csoportok részére, ha kell, akkor konzultációval is segítjük a tanárok munkáját, a filmválasztástól a segédanyagokig.” _ mondta el Buda Andrea, a Cinema City és IMAX®. Marketing és PR igazgatója. 
 
Mivel egy IMAX® mozi kialakításához az épületet is annak tudatában kell tervezni és építeni, már léteznek egyéb lehetőségek arra, hogy a mozilátogatók 3 dimenziós élményben részesüljenek. Ilyenkor egy meglévő terem átalakításával (vászoncsere, digitális projektor beszerzése) lehetőség nyílik egy már működő moziba is elhozni a 3D technológiát. A Cinema City üzemeltetésében eddig két vidéki városban (Szeged és Győr) lehet digitális technológiával 3 dimenziós filmet nézni, de közeljövőben 6 újabb termet alakítanak át 3D filmek vetítésére is alkalmas digitális teremmé; így június közepétől Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron, Miskolcon és Győrött valamint Szegeden még egy teremben élhetik át a nézők a térhatású filmek nyújtotta élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!