Másfélszeresére nőtt az influenzás betegek száma Vas megyében

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján Vasban másfélszeresére emelkedett egy hét alatt az influenzaszerű megbetegedések száma.

Bajdó Bettina

Az év ötödik hetében is emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma: január 31-e és  február 6-a között másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint egy héttel korábban.

Az adatok alapján  az országban körülbelül  57 ezren keresték  fel orvosukat influenzás panaszokkal.  Baranya megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.

A legtöbben Győr-Moson-Sopron, Tolna, Fejér, továbbá Vas megyében keresték fel orvosukat, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun,  valamint Csongrád megyében pedig  a legalacsonyabb a betegek száma. Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében a megbetegedési gyakoriság két, két és félszeresére nőtt az előző héthez viszonyítva.

A betegek 31,5 százaléka gyermek, 40,9 százaléka 1534 éves fiatal felnőtt, 22,3 százaléka  középkorú, 5,3 százaléka pedig 60 éven felüli volt.

A kórházi influenzajelentő-szolgálat adatai szerint az ötödik  héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 311 beteg  kórházi ápolása vált szükségessé. Az előző héthez viszonyítva másfélszeresére emelkedett a kórházi felvételek száma. A jelenlegi szezonban, február 6-ig összesen 12 influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ.

Az elhunytak közül kilenc betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus és három betegnél az influenza B vírus kóroki  szerepét igazolták a vizsgálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!