Másodfokú hőségriadó, 35-38 fok maximumokkal

Szerdán újabb figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A csütörtök veszélyesnek ígérkezik, mind a nagy meleg, mind az UV-sugárzás szempontjából.

MTI

Csütörtökön melegrekord, extrém UV-B sugárzás lehet

 A hőség miatt az ország nagy részére másodfokú, a Nyugat-Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.     

Kolláth Kornél, az OMSZ veszélyjelző munkatársa szerdán az MTI-nek elmondta: csütörtökön ismét fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén a 27-28 Celsius-fokot is meghaladhatja, a maximum várhatóan 35-36 fok lesz, egyes déli területeken viszont elérheti a 38 fokot is. 
Egy közeledő hidegfront miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében lehet valamivel enyhébb időre számítani, de még ezeken a területeken is 30 fok körül lesz a napi csúcshőmérséklet - tette hozzá.

Kolláth Kornél szerint elképzelhető, hogy megdől az országos melegrekord, de talán a budapesti is. Az országos csúcsot Örkény tartja 37,2 fokkal, Budapesten az elmúlt években 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet július 14-én.

Az előrejelzés szerint az ország nagy részén az UV-B sugárzás valószínűleg az extrém szintet is eléri majd. A 7,5-ös riasztási küszöbértékhez képest az átlagérték akár 8,2 is lehet.

Csütörtök délutántól a Duna vonalától keletre zivatarokra is számítani lehet. A Nyugat- és a Közép-Dunántúlra erre vonatkozóan is kiadták az elsőfokú, míg a Dél-Dunántúlra a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. A rövid, de intenzív zivatarokat viharos, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél és nagyobb méretű jég is kísérheti, a hirtelen lehulló csapadék mennyisége pedig a 30 millimétert is meghaladhatja majd. 

Ilyen intenzívebb zivatarokra elsősorban Somogy és Zala megyében, a Balaton térségében kell számítani - mondta a szakember, hozzátéve: csütörtök estétől már a fővárosban is várhatók zivatarok. A zivataros területeken akár tíz fokot is eshet a hőmérséklet, de a lehűlés nem tart sokáig, rövid idő alatt újra felmelegszik a levegő - mondta Kolláth Kornél.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni.

ÁNTSZ: nő a hőséghullámok száma

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében növekszik a hőséghullámok száma, ezek az időszakok különösen megviselik az emberi szervezetet.

Az ÁNTSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fővárosban 2001 és 2005 között évente egy-két hőséghullám fordult elő, az utóbbi öt évben ez a szám három-öt közé emelkedett. 

A hőségriasztások idején tavaly Budapesten 25,5, országosan 22,2 százalékkal több halálesetet regisztráltak - tették hozzá. Mint írták, a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése az összes halálokra vonatkozóan tíz százalékkal, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát pedig tizenkét százalékkal növeli. Mindezek mellett a hőséghullámok idején a szívpanaszok és általános rosszullétek miatt a sürgősségi mentőhívások száma tizenöt százalékkal emelkedik.

A hőmérséklet emelkedésével együtt az emberi szervezet terhelése is megnövekszik - emelték ki. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a meleg, forró napokon ajánlott akár többször is langyos vagy hideg vízzel zuhanyozni, érdemes ventillátort használni és egy-két órát légkondicionált helyiségben tölteni, a déli órákban pedig jobb zárt helyen, sötétített helyiségben tartózkodni.

A nagy melegben nem javasolják a kávé, alkohol, cukros, illetve szénsavas üdítők fogyasztását, ezek helyett inkább a vizet, teát, szénsavmentes üdítőket, leveseket ajánlják. A szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő napvédő krémet használni. Emlékeztetettek arra is, hogy a gyermekeket, állatokat nem szabad zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban hagyni.

 

OLDALTÖRÉS: Péntekig másodfokú hőségriadót rendeltek el

 
Péntekig másodfokú hőségriadót rendeltek el

 
Péntekig másodfokú hőségriadót rendeltek el

 
Péntekig másodfokú hőségriadót rendeltek el

 Az elmúlt két napban ugyan fellélegezhettünk kissé, ám a kánikula folytatódik. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos kedden másodfokú hőségriadót rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

 A közlemény szerint az átmeneti enyhülés után ismét melegedés valószínű a légkörben. Szerdán már sokfelé 25, 26 Celsius-fok lesz a napi átlag. "Hűvösebb" az Északi-középhegység környékén, különösen a völgyekben lehet, ahol csak 24 fok körüli napi középérték valószínű, ugyanakkor a déli országrészben, elsősorban a nagyobb városokban a 27 fokot is eléri.

A legmelegebb csütörtökön valószínű, akkor az ország nagyobb részén 28 fok körüli napi középhőmérséklet valószínű, de az Alföldön akár 30 fokos átlag is lehet. A Kisalföldön az alsóbb légrétegekben megindul a hideg levegő beáramlása napközben, így ott csökken a hőmérséklet (26, 27 fokos átlag valószínű). Pénteken már csak helyenként, az ország déli, délkeleti részein lehet 25 fokos középhőmérséklet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni - áll a közleményben.

Az OMSZ honlapja ide kattintva érhető el!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!