Medvehagymás napok: kultuszt teremt a község a helyi növénytani ritkaság köré

Táplánszentkereszt - Ezerszám virágzik a medvehagyma minden májusban a könyvtár előtti parkban. A pár hónapja megalakult Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület tagjai úgy gondolták, ez a ritka természeti érték jó alkalom arra, hogy közösségi programokat szervezzenek köré.

Tersztyánszky Krisztina

Az első ilyen rendezvény célja mindenekelőtt az, hogy felhívja a faluban élők figyelmét a természet adta kincsre. Szerdán délután a  felnőtteknek Balogh Lajos botanikus tartott előadást a medvehagyma értékeiről, jótékony élettani hatásáról. Szólt a több európai országban már védett gyógynövény nevével kapcsolatos nézetekről is. 

Csütörtökön az iskolások egy rendkívüli biológia órán medvehagymás krémmel ízesített falatokat is kóstolhattak, majd kvízt töltöttek ki, hogy ki mit jegyzett meg abból,  ami a gyógyító erejű növényről az előadásban elhangzott. A szervezők bíznak benne, hogy a gyerekekben sikerül tudatosítani: értékes növények virítanak a falujukban, melyekre vigyázni kell. 



A diákok ismerkednek a fehér virágú medvehagymával  Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!