Még nem jutottak dűlőre Nagysimonyiban

Nagysimonyi - Méltatlan körülmények között kelett egy temetésre eljutni a hozzátartozóknak, mert a faluba vezető dűlőút magántulajdonban van. Az önkormányzat enged, hajlik a cserére, amivel megoldja a Kopaszdombon lakók problémáját.

Simon Erzsébet

Egy dűlőút ismételt használatát szeretnék elérni a Kopaszdombon lakók Nagysimonyiban. A tulajdonos évekkel ezelőtt lezárta, ám most hajlik arra, hogy területcsere révén önkormányzati tulajdonba vegyék. Haláleset történt nemrég a Petőfi utcában. A családtagok meglehetősen méltatlan körülmények között tudtak eljutni a temetésre. A kopaszdombi utca ugyanis a faluszéli vasútvonalon túl található, s onnét egyenes út nem vezet a községbe. Az utca elejétől döcögős betonút fut a sínekig, a vasútállomási átjáróig. Ám a temetés idején éppen vágányzár volt felújítás miatt, az átjárón még gyalogosan is épp elég volt átevickélni. Volt olyan idős ember, akit a munkások emeltek át az akadályokon.

Mesterházy Lajosné, Ella néni meséli mindezt, amikor elvezet minket a Petőfi utcai kertek végéhez, egy vasrácsos kerítéshez. Mögötte található az az enyhe emelkedésű dűlőút, amin régen könnyedén lesétálhattak a kopaszdombiak a faluba. Az erdei út a vasúton túl aszfaltosra vált, s József Attila néven jelölik a térképek. A sínek mellett terelőkorlát van: csak gyalog lehet átjutni a vágányokon. A Petőfi utcaiak évek óta sérelmezik, hogy a dűlőutat is magában foglaló területet eladta a vasúttársaság.



Mesterházy Lajosné a kertek végénél, a rács mögött húzódik a dűlőút, amit lassan elborít az erdő
 - Fotó: Áry Teodóra

Nem is értjük, ez hogyan volt lehetséges - mondja Ella néni - hiszen az az út mindig is a falué volt, már az öregapáink is használták. Aki megvette, lezárta az utat; mi csak a vasútállomás épületénél lévő átjárón tudunk lejutni a faluba, így nagyot kell kerülnünk, és veszélyes is a durva kővel fölszórt peronon a közlekedés. Ki lesz a hibás, ha ott megcsúszik egy ember, s baja történik? Az előző polgármester ígérte, hogy keresnek valami megoldást, de évek óta nem történt előrelépés. 

A kopaszdombi állapotokról korábban már írtunk, most lapunk kézbesítője, Rudanovicz László tette szóvá ismét. Egyfelől, ő nap mint nap szembesül az ott élő, zömmel idősek panaszáradatával, másrészt maga is tapasztalja, mekkora időveszteség a zsákutcába kerülőúton eljutni. Úgy véli, jogilag igaza lehet az út tulajdonosának, de valakik valahol mégis elrontottak valamit. Hogy a MÁV-e, amikor még a nyolcvanas években rendezte a vasutat, s a József Attila utca végi  a Petőfi felé vezető sorompós átjárót gyalogossá építették át, vagy az egykori tanács, amelyik jóváhagyta az útmódosítást, nem tudni. 



A zsákutca végén élő Major Jánosné helyszínrajzot mutat: hivatalos értékbecslést készíttetett a házáról a renoválása kapcsán, s azon Petőfi útként szerepel a dűlőút, s a gyalogos vasúti átjárón betorkollik a József Attila utcába.  A temetésre igyekvő idős embert a vasútépítők emelték át az akadályon

A polgármesteri hivatalban Major Tiborné körjegyzőnek olyan térképmásolata van, amin a terület vasútként szerepel, a dűlőút nincs berajzolva. Az önkormányzat hajlik rá, hogy megoldást találjon a lakók problémáira. A testület fölajánlott Homlok József tulajdonosnak egy önkormányzati erdőrészt a dűlőutasért cserébe. Szerdán este döntöttek is a képviselők, hogy hozzájárulnak a cseréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!