Megfojtotta újszülöttjét: összetört az ítélet hallatán a nő

Emberölés miatt jogerősen öt év, fele részben letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Budakörnyéki Törvényszék szerdán Hegyi Zsuzsannát, aki dunakeszi otthonában 2009-ben titokban megszülte, majd megfojtotta és fagyasztóládába rejtette újszülöttjét.

MTI

Az ítélet szerint a két és fél éves letöltendő börtönbüntetésbe beszámít az előzetesben töltött idő, feltételes szabadságra az asszony nem bocsátható. Hegyi Zsuzsannának több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.
   
Fülöp Ágnes bíró a tényállás ismertetésekor elmondta, az iskolázott asszony körülbelül 2007-ig rendezett körülmények között élt élettársával (jelenlegi férjével) és két gyermekével, ám ekkortájt személyiségében valami megváltozott. Egyre jobban elhanyagolta magát, a háztartást, meghízott, alvászavarokkal és súlyosbodó depresszióval küszködött, de nem fordult orvoshoz. Élettársával megromlott a viszonya, tartott a kapcsolat megszakadásától, így amikor érzékelte, hogy teherbe esett, "énvédő mechanizmusa" miatt igyekezett állapotát figyelmen kívül hagyni, terhességét családja, környezete előtt is titkolta.
   
A szülés 2009. május 4-én hajnalban indult meg – folytatta az előzmények ismertetését a bíró. Szakértői vélemények alapján azt mondta, hogy Hegyi Zsuzsanna depressziója ellenére is tisztában volt terhessége lefolyásával, érzékelte a szülés megindulását is. Segítséget kérhetett volna alvó családtagjaitól, de azt nem tette, megszülte gyermekét, majd megfojtotta és elrejtette.
   
A később ébredő, a lakásban nagyon sok vért észlelő élettársának, illetve nagylányának erős menstruációról panaszkodott, emiatt családtagjai rábeszélték, hogy menjenek be a váci kórházba. Az ottani vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a nő szült.
   
A bíró hangsúlyozta, noha a vádlott többször is tett vallomást, soha nem ismerte be, hogy bántotta, illetve megölte gyermekét (bár az ítélethirdetést megelőző napon azt mondta, bűnösnek érzi magát). A szakértői vélemények mindegyike alátámasztotta az asszony közepesnél súlyosabb fokú depresszióját, ami kismértékben gátolta őt cselekménye súlyának felismerésében, a tudatzavart azonban kizárták, így a bíróság emberölés minősített esete miatt mondta ki bűnösnek Hegyi Zsuzsannát.
   
A bíró közlése szerint az időközben történt jogszabályváltozás alapján akár 20 év, vagy életfogytiglan is kiszabható ilyen bűncselekményért, ám az asszony büntetlen előéletére tekintettel, továbbá több más enyhítő körülmény miatt - például őszinte megbánása, az eltelt idő, illetve két nagykorú gyermeket és egy pár hónapos csecsemőt nevel a férjével - a lehető legenyhébb ítéletet hozták.
   
Az asszonyra öt éves börtönbüntetést szabtak ki, amelynek felét négy évre felfüggesztették. A letöltendő két és fél évből levonják az előzetesben töltött egy év négy hónapot - derült ki az ítéletből. A nőt - aki feltételes szabadságra nem bocsátható -  öt évre eltiltották a közügyektől.
   
Az ítélet hallatán összetört, könnyező Hegyi Zsuzsanna az ügyvédeivel történő rövid konzultációt követően azt mondta: tudomásul veszi a bíróság határozatát, de kisbabája miatt hat hónap halasztást kér a büntetés megkezdésében. Mivel az ügyész sem fellebbezett, az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!