Megfulladt az aranytrófeás szarvasbika

Még nem ért véget a vadászati év, de már lehet tudni, hogy nagyjából hogyan végződik. A trófeabírálat zajlik, főbb a főbb számok már kirajzolódtak.

Peltzer Géza

A szarvasbőgés még el sem kezdődött, de már volt aranyérmes bika Vas megyében. Ez úgy történt, hogy Nagymizdó határában egy szarvasbika beleakadt egy vadvédelmi kerítésbe és elpusztult, az állatorvos szerint a halál oka  fulladás volt. A trófeabírálatkor az agancs súlya 12,7 kilogramm volt, ami bőven az aranyérmes kategória.

A szarvasbőgéskor aztán puska elé kerültek a sorstársak is. A Vas Megyei Kormányhivatal adatai szerint december végéig összesen 725 szarvasagancsot vittek bírálatra, ebből 25 lett az arany, 84 ezüst és 144 bronz.  Ez jobb az országos átlagnál, de az arány még romlani fog a vadászati év végéig, jövő márciusig, mert ugyan a szarvasbőgés véget ért, de február végéig még hozhatnak be hazai vadászok bírálatra trófeát. Ők ugyanis azok, akiknek  általában csak a gyengébb minőségű bikákra van pénzük. Arról is van adat, hogy mennyi magyar, illetve külföldi vadász ejtett el trófeás vadat: év végéig 535 külföldi bíráltatta szarvasagancs-trófeáját a megyében. (A külföldi, vadászjeggyel rendelkező bérvadászok számára euróban állapítják meg, mit kell fizetniük egy érmes trófeáért. Csak egy példa: egy tíz kilogramm körüli szarvasagancs, illetve az állat lelövése körülbelül 6000 euróba kerül.) A vadgazdálkodási terv kilövendő szarvasbikára erre az előző évhez képest megemelt számot tartalmazott. A szakemberek szerint a legfőbb gond, hogy a feszített bevételi előírások miatt nincs idő kivárni, amíg teljesen kifejlődik egy-egy bika, ezért egyre inkább jellemző, hogy puska elé kerül a vad, mielőtt a legjobb agancsot fejlesztené ki. Így van ez már Gemencen is, ahol a legerősebb a gímszarvas populáció).

Dámszarvas alig van a megyében, összesen 18-at lőttek ki ebben az idényben, ebből egy volt bronzérmes. Az őzbak vadászata befejeződött, összesen 1674 trófeát bíráltak el a megyeszékhelyen, de ennél több sutát lőttek ki a vadászok, hogy az 1:1-es ivararány ismét helyreálljon. Idén egyetlen őzbaktrófea sem kapott aranyérmet, 17 kapott ezüst-, és 24 pedig bronzérmet. 

Ha a kilőtt vaddisznó agyarának hossza eléri a 16 centimétert, trófeabírálatra kell vinni. Az év végéig 126 agyar került bírálatra, ebből 10 volt az arany, 12 az ezüst, 29 a bronzérmes. 

SZABÁLYOZOTT A TRÓFEABÍRÁLAT

A vadászati hatóság csak annak a vadnak a trófeabírálatát végzi el, amely azonosítójelének számát a vadászjeggyel vadászó vadász lőjegyzékébe, valamint a jogosult által vezetett teríték-nyilvántartásba bevezették. A hatóság a trófeabírálat eredményéről hatósági bizonyítványt ad ki. A trófeabírálat alkalmával a szarvas, a dám, az őz, valamint a muflon trófeáján a koponyát meg kell jelölni. A trófea csak hatósági bizonyítvány alapján hozható forgalomba, illetve vihető ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!