Meghalt Salinger, a Zabhegyező írója

Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója - jelentette be csütörtökön a családja.

MTI

New Hampshire-i otthonában, 91 éves korában érte a halál - közölte az író fia. A Zabhegyező 1951-ben jelent meg. Főszereplője, a lázadó teenager, Holden Caulfield halhatatlanná vált.

Salinger Manhattenben nőtt fel. Apja zsidó kereskedő-iparos volt, fiát igyekezett bevonni a családi üzletbe. Európába is elküldte a húsfeldolgozást tanulmányozni, Salinger viszont annyira megundorodott a vágóhidaktól, hogy elhatározta: más utat keres. Egyesek ezzel magyarázzák mániákus vegetarianizmusát.

A '40-es évek elején már több novellája megjelent, utána pedig szolgált a II. világháborúban szolgált. Részt vett a normandiai partraszállásban, majd koncentrációs táborok felszabadításában. A hadseregben ismerkedett meg Hemingway-jel.

1948-tól a New Yorker magazinban publikálták novelláit, a nagy sikerű Zabhegyező után 1961-ben adták ki a Franny és Zooey című regényét, 1963-ban a Magasabbra a tetőt, ácsok és a Seymour: Bemutatás című kisregényeit. 1965 óta nem jelent meg új művel.

Az elmúlt évtizedekben többször fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a róla szóló írások megjelenését, ami csak tovább növelte a személye körüli publicitást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!