Megindító Malkovich-menet

Ahogy a világ összes színházában, a Weöres Sándor Színházban is elhangzik kedden a színházi világnapot köszöntő üzenet, amelynek megfogalmazására ezúttal John Malkovich kapott felkérést. A WS Színházban aztán a Rokonok-előadást láthatja a közönség.

Ölbei Lívia

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) döntése szerint a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik március 27-ét. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet  - és tágabb értelemben a kultúra -  fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ma különösen nagy szükség van a figyelem-felhívásra. Az idén John Malkovich gondolatai  hangzanak el a világ összes színházában.

Szombathelyen, a Weöres Sándor Színház 17 órakor kezdődő  Rokonok-előadása előtt Németh Judit, a társulat művésze osztja meg a közönséggel John Malkovich üzenetét:

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet engem kért fel az ötvenedik színházi világnap üzenetének megfogalmazására. A színházakban dolgozó társaimnak, barátaimnak küldöm rövid gondolataimat. Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket. Ez egy egész élet munkája, amit alázattal és kíváncsisággal valósítsatok meg. Kívánom, tehetségetek legjavát adva - és ez is csak kivételes és rövid pillanatokban lehetséges - sikerrel fogalmazzátok meg a şhogyan éljünk?ş alapvető kérdését. Így legyen!"
 
Hogyan éljünk? Ezt kérdezi a Weöres Sándor  Színház Rokonok-előadása is, Zayzon Zsolttal, Nagy Cilivel, Mertz Tiborral, Szabó Tiborral, Marcz Fruzsinával, Jordán Tamás rendezésében. Sőt, tulajdonképpen ezt kérdezi a Hetvenhét  is, amelyet ma 14 órától láthat a Márkus Emília Terem (gyerek)közönsége. A kamarateremben most a Rák Jóska, dán királyfi van műsoron, közben pedig megkezdődtek a két májusi bemutató, a Top Dogs  és a Nők iskolája  próbái. Forog a színházi kerék is, észre se vesszük, és máris véget ér a 2011/2012-es évad a Weöres Sándor Színházban. Ez az első évad, amelyet az elejétől a végéig komfortos körülmények között tölthet a társulat: a minden ízében átalakult Akacs Mihály utcai színházépületben, amely barátságos tereivel,  változatos játszóhelyeivel  nemcsak a korszerű színház követelményeinek felel meg, hanem annak a közösségi színházeszménynek is, amelyet Jordán Tamás képvisel.

A 2011/12-es évad komoly szakmai sikert hozott: a WS Színház  Szentivánéji álom-előadása - Mohácsi János és Mohácsi István átiratában, Mohácsi János rendezésében - ott van a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában. A válogatók nyilatkozataiból kiderül az is, hogy a színházi és filmes világban valósággal "önálló intézményként" számon tartott, Kossuth-díjas Jeles András Zarándokének című előadása szintén  esélyes volt a POSzT-részvételre.

(Ha figyelembe vesszük, hogy a válogatók az előzetes megállapodás szerint igyekeztek úgy mérlegelni, hogy  egy színházat egy előadás képviseljen a találkozón, a lehetséges választ is megtaláltuk a "de hát akkor miért nem" -kérdésre. Azon pedig most már nem érdemes lamentálni, hogy szükség van-e efféle "megszorításokra."  Ha egy színház két előadása  is megüti a mércét, hát megüti.)

És bár a Weöres Sándor Színháznak ez az első évada, amelyet "igazi" kőszínházi körülmények között tölthet el (folytatva a belső építkezést), a színház maga az ötödik évébe lépett. A szombathelyi önkormányzat 2007. szeptember 27-én ellenszavazat és tartózkodás nélkül, vagyis egyhangúlag döntött arról, hogy megalapítja a város legelső, állandó társulattal bíró kőszínházát, és igazgatónak a Szombathelyen már akkor otthonos, Kossuth-díjas színművészt,  Jordán Tamást nevezi ki.

Öt év (az első ciklus) elteltével eljött a pályáztatás  ideje: a szombathelyi közgyűlés (ahogy arról beszámoltunk) februárban írta ki az igazgatói  pályázatot, amely március   22-én került föl a kormányzati  portálra. Jordán Tamás érdeklődésünkre elmondta: nagy ambícióval újra pályázik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!