Megindult a magyar pénz Ausztriába: pesti, győri, soproni ügyfelek a határmenti bankokban

Az euróért csütörtökön 323 forintot adtak és ezt mindenki másképp magyarázza. A kisbetétes nem sokat tehet, mert nincs igazán jó megoldása, ám a gazdagabbak, a hírek szerint, sorban állnak az osztrák bankokban. Megnéztük.

Kozma Gábor

Oberwart (Felsőőr), hétköznap délelőtt. A főút mellett nemrég felújított, modern bankban sokan intézik ügyeiket. Közte egy fiatal szombathelyi pár is, akik érdeklődésünkre azonnal jelzik, nem nyilatkoznak. Az azért nyilvánvaló, hogy nem tévedésből szorongatják a frissen kapott prospektusokat. Az információs hölgy készségesebb.
 
- Érezhetően több a magyar ügyfél, de sorban állás nincs - mondja. - Nem adhatok ki adatokat, mi csupán információkat közlünk, például a betéti formákról, kamatokról.

Arra a kérdésre, hogy tervezik e magyarul beszlő bankos felvételét, bizonytalan a válasz. Aztán kiderül, hogy az egyik kolléga valamicskét beszéli a magyart. Keressük, de rögtön jön  a válasz: nem ér rá, egész napja betáblázva... Tovább megyünk. A sárga logójú banknál sem tolongnak, de előtte több magyar rendszámú autót látni. Itt csak a biztonsági őr beszédesebb, de ő is átirányít. 

- Nem beszélek az önök nyelvén, bár néhány kolléga igen. Aki  Magyarországról érkezik hozzánk, az többnyire beszél németül és tudja, mit akar - jegyzi meg.

Hartberg, a kis  stájer városka a következő úticél.  Gazdagsága nyilvánvaló, az utcák, a terek szinte ragyognak a díszkivilágításban, amit nappal sem kapcsolnak le. Az egyik Grazer Strasse-i bankfiókban érdeklődünk.
Kérdezzük, hogy nőtt-e a magyar ügyfelek száma? A válasz igenlő. Az egyik bankos hölgy elmondja, hogy meglepte őket a magyar ügyfelek aggódása.

- Sok magyar dolgozik errefelé, nehezebb munkával havi 1000-1800 euró  is megkereshető. Többnyire ők nyitottak számlát nálunk. Decemberben az egyik ügyfelünk két magyar barátját is elhozta. Érdeklődtek, majd egyikük takarékbetétkönyvet nyitott - hallottuk.

Egy vasi bankárral is  szót váltottunk, név nélkül nyilatkozott.   

- Úgy ítélem meg, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika a fal felé tart. Ezért még karácsony előtt kivittem a családi eurót egy kismartoni bankba (Eisenstadt). Ott azt láttam, hogy bilétát osztogatnak, annyian voltak. Többségük magyar, konkrétan győri, soproni, budapesti. A kismartoni pénzintézetek felkészültek, magyar bankost is alkalmaznak - mondta.

A pénz elkezdett szomszédolni.

Nincs alternatívája az IMF-nek (jegyzet)

Egyre többször emlegetik az államcsődöt, amely remélhetőleg nem következik be. Ha mégis, a közgazdászok több variációt vázolnak. Az egyik a lakossági betétek befagyasztása. A legtöbb elemző szerint ez a kormány szinte azonnali bukásához vezetne. A másik a Magyar Nemzeti Bank készleteihez, a több ezer milliárd forintnyi  valutához való hozzáférés, illetve felhasználás. Ez időleges megoldás, mutatnak rá, a csőd így csak kitolható. Vagyis nem látható jó megoldás, ha csak a gazdaság gyors növekedése nem következik be. A kormány valószínűleg erre játszik, de az unió most inkább tart a recesszió, mintsem a növekedés felé. Jelenleg úgy tűnik, az IMF hitelfelvételnek nincs reális alternatívája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!