Megszűnik a magyar érettségi Burgenlandban?

A magyar és a horvát érettségi végét jelentheti Burgenlandban, ha a jelenlegi tervezet szerint vezetik be az egységes gimnáziumi érettségi vizsgát Ausztriában.

MTI

A koncepció kidolgozása még folyamatban van, több változtatásra is számítani lehet - hangsúlyozta az ORF burgenlandi szerkesztősége. A jelenlegi változatban azonban nem szerepelnek a kisebbségi nyelvek a kötelezően választandó írásbeli tantárgyak között.

Az ORF tudósítása szerint a pedagógusok attól tartanak, hogy ha lekerül a kötelezően választható listáról a magyar és a horvát nyelv, akkor jelentősen csökken az érdeklődés ezek iránt az írásbeli érettségi tárgyak iránt.

Várhatóan 2014-ben vezetik be Ausztriában a tartományonként eltérő helyett az egységes érettségit. Az érvényes szabályozás szerint Burgenlandban a kéttannyelvű magyar-német és horvát-német osztályokban az érettségizőknek a matematika és a német mellett egy idegen nyelvből is írásbeli vizsgát kell tenniük. Idegen nyelvként a diákok az angol, a magyar és a horvát közül választhatnak.

A Burgenlandi Horvát Kultúregyesület levelet írt a témában a szövetségi oktatási minisztériumnak. A horvát, ahogy a magyar és Karintiában a szlovén is, Burgenlandban bizonyos körzetekben hivatalos nyelv, és így a némettel egyenrangú - mondta Stanko Horvath, az egyesület elnöke. "Nem lenne jó, ha egy hivatalos nyelv háttérbe szorulna" - tette hozzá.

A tartományi iskolai tanács hangsúlyozta, hogy még folyamatban van a vizsgarendszer kidolgozása; a tanács azért lép fel, hogy mindkét nyelv maradjon a kötelezően választható tárgyak között.

A minisztérium képviselői áprilisban Kismartonban (Eisenstadt) megbeszélést tartanak a reformról a tartományi illetékesekkel és szakemberekkel.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!