Megtörné az EU a Microsoft egyeduralmát

Megtörné az EU az Internet Explorer monopolhelyzetét az európai piacon. Az uniós polgárok ezentúl hivatalosan választhatnak az internetes keresők közül - maga a Microsoft értesíti őket erről a lehetőségről.

Török Tibor

200 millió európai állampolgár választhat új internetes keresőt március közepétől: az EU döntése arra kötelezte a Microsoftot, hogy kínálja fel az uniós netezőknek a lehetőséget. Az ok: az Európai unió szerint versenyelőnyhöz jutott a szoftvergyártó óriás azzal, hogy a Windows operációs rendszerhez automatikusan hozzápakolta saját keresőjét az Internet Explorert - továbbá megakadályozta más, hasonló termékek letöltését.

 Mindez árukapcsolásnak minősítették, így aztán a Microsoft vállalta, hogy értesítőt küld  a felhasználóknak arról, hogy léteznek más keresők is. (Az eu-s felmérések szerint a gépek 95 százalékán Explorer fut.)

Hivatalosan mától indul a tesztekkel a Nagy Európai Keresőválasztó Show, ennek részeként a Microsoft ki- és bekapcsolhatóvá teszi az Explorert, illetve értesítést küld arról, hogy más programok is elérhetőek - elvileg minden internethasználónak találkoznia kell ezzel az üzenettel.

Az ismertebb keresők közül a gyorsnak minősített Chrome-ot, a segédalkalmazásokkal bőven kistafírozott, jól kezelhető Firefox-ot, valamint az innovatív, ám de nagy gépigényű Safarit ajánlja fel az értesítés - de van több, kevésbé elterjedt alkalmazás is a felkínált programok között.

OLDALTÖRÉS: Az EU határozatának hivatalos, magyar nyelvű összefoglalója

Az EU határozatának hivatalos, magyar nyelvű összefoglalója

Az EU határozatának hivatalos, magyar nyelvű összefoglalója

Az EU határozatának hivatalos, magyar nyelvű összefoglalója

A Bizottság határozatának összefoglalója (2009. december 16.) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikke és az EGT-megállapodás 54. cikke szerinti eljárásról (COMP/39.530 – Microsoft (árukapcsolás) ügy)

A Bizottság 2009. december 16-án határozatot fogadott el az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz.) 102. cikke szerinti eljárással kapcsolatban. Az 1/2003/EK tanácsi rendelet ( 1 ) 30. cikke rendelkezéseinek alapján a Bizottság ezúton teszi közzé a felek nevét és a határozat lényegét. A határozat megtalálható a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján, az alábbi címen:

(1) Az ügy tárgya a Microsoft Corporation (a továbbiakban: Microsoft) Internet Explorer webböngészőjének állítólagosan tiltott árukapcsolása az ügyfélszámítógépek domináns operációs rendszeréhez, a Windowshoz.
1. Előzetes versenyaggályok (2) 2009. január 14-i kifogásközlésében a Bizottság arra az előzetes álláspontra helyezkedett, hogy a tiltott árukapcsolás kritériumai ebben az ügyben teljesültek ( 2 ):
i. A Microsoft nem vitatta, hogy Windows operációs rendszere domináns pozícióval rendelkezik az ügyfélszámítógépek operációs rendszerének piacán.
ii. A Bizottság ideiglenesen úgy vélte, hogy az Internet Explorer és a Windows külön termék.
iii. A Bizottság arra az előzetes álláspontra helyezkedett, hogy mielőtt a Windows 7 piacra került volna, a számítógépgyártók és végfelhasználók műszakilag és jogilag nem tudták beszerezni a Windowst Internet Explorer
nélkül. Sem az eredetiberendezés-gyártók, sem a végfelhasználók számára nem volt műszakilag lehetséges,
hogy az Internet Explorert eltávolítsák a Windowsból, a megállapodások pedig megakadályozták az eredetiberendezés- gyártókat abban, hogy a Windowst Internet Explorer nélkül értékesítsék.
iv. A Bizottság továbbá ideiglenesen úgy vélte, hogy az árukapcsolás érdemben a webböngészők közötti verseny
kizárását eredményezheti.
(3) A Bizottság arra az előzetes álláspontra helyezkedett, hogy az Internet Explorer olyan forgalmazási előnyben részesült, amellyel más webböngészők nem vetekedhettek, valamint hogy a webböngészők internetről való letöltését korlátozta.

A Bizottság továbbá előzetesen úgy vélte, hogy – a Microsoft helyzetének az ügyfélszámítógépek operációs rendszerének piacán való megerősítésén túl – az Internet Explorer Windowshoz történő árukapcsolása mesterségesen arra ösztönözte a webfejlesztőket és szoftvertervezőket, hogy termékeiket elsődlegesen az Internet Explorerhez optimalizálják.

2. Kötelezettségvállalási határozat (4) A Microsoft kötelezettségvállalásokat javasolt a Bizottság
előzetes versenyaggályainak eloszlatása érdekében. (5) A Bizottság az 1/2003/EK rendelet 9. cikkének (1) bekezdéseszerinti, 2009. december 16-i határozatában e kötelezettségvállalásokat kötelezővé tette a Microsoft számára. A főbb kötelezettségvállalások a következőkben foglalhatók össze:
(6) Először is, a Microsoft vállalta, hogy az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül elérhetővé tesz a Windowsban egyolyan mechanizmust, amely lehetővé teszi az eredetiberendezés- gyártók és a felhasználók számára, hogy be- és kikapcsoljákaz Internet Explorert.
(7) Másodszor, a Microsoft által javasolt kötelezettségvállalásokszerint az eredetiberendezés-gyártók az általuk szállított PC-kretetszőlegesen telepíthetnek webböngésző(ke)t, és ezek bármelyikét beállíthatják alapértelmezett böngészőként. A Microsoft semmilyen eszközzel nem kerüli meg a kötelezettségvállalásokat, és nem alkalmaz retorziót a konkurenswebböngészőt telepítő eredetiberendezés-gyártókkal szemben.
(8) A Microsoft felajánlotta, hogy a Windows Update szolgáltatás útján böngészőválasztó-képernyős szoftverfrissítést
küld majd a Windows PC-k EGT-n belüli felhasználóinak.

Ez a böngészőválasztó képernyő figyelmezteti azokat a Windows XP, Vista és Windows 7 felhasználókat, akik az
Internet Explorert használják alapértelmezett webböngészőként, és akik előfizettek a Windows Update-re, továbbá
választási lehetőséget kínál majd számukra a webböngészők között, és olyan linkeket tartalmaz, ahol több információt találhatnak a képernyőn látható webböngészőkről.

(9) A határozat megállapítja, hogy a Microsoftra nézve kötelezővé tett kötelezettségvállalások figyelembevételével a
Bizottság részéről nincsen szükség intézkedésre. A határozat összesen az elfogadás napjától számított öt évig kötelező a Microsoft vonatkozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!