Megújult a bajánsenyei művelődési ház

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 28 millió forintból újult meg a bajánsenyei művelődési ház. Nemcsak az épület modernizálására jutott a pénzből, hanem a feladatok bővítésére is.

Bajdó Bettina

A bajánsenyei művelődési ház 1950-ben épült. Az elmúlt évtizedekben több kisebb átalakítást is végeztek, de érdemi - a kor követelményének megfelelő - felújítási munkálatok nem történtek. 

Az utóbbi 15 évben szinte állagmegóvási munkákat sem végeztek az épületen, funkcionális és esztétikai állapota jelentősen megromlott, elsősorban a tetőszerkezet hibái miatt aggódtak a fenntartók. Az önkormányzat az elmúlt években többször pályázott a felújításhoz szükséges pénzre, ám sikertelenül. 2008-ban az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban sikeres pályázatot nyújtott be a település, s nemcsak az épület felújítására nyertek pénzt, hanem  a már működő szolgáltatásokat is újjászervezhették. A pályázaton 28 millió forintot nyertek, az önkormányzatnak ötmillió forinttal kellett hozzájárulnia a beruházáshoz. Ebből az összegből felújították a tetőt, kicserélték a  nyílászárókat, az épület új hőszigetelést kapott, s modernizálták a mosdókat is. Emellett korszerűsítették a  fűtési rendszert, akadálymentesítették az épületet, s a külső és belső falak is új színezést kaptak. Az összeg tartalmazta továbbá a közbeszerzés és a műszaki ellenőrzés, az informatikai fejlesztés költségeit, valamint bútorok és egyéb eszközök beszerzését.

 

 

Györke Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat fontosnak tartja a fejlődést, s mindent megtesz azért, hogy adottak legyenek a kulturális, közösségi élet feltételei. Az elmúlt években arra törekedtek, hogy a  település civil közösségei rendezvényeinek megfelelő helyet tudjanak biztosítani. A művelődési ház teljes felújításával az eddigi hagyományos funkciókat is bővíteni tudták. A kigondolt projekt célja az volt, hogy a már működő feladatok  mellett új közösségek formálódjanak és új, a közösségeket erősítő programok induljanak. A vezető szerint az épület megújulása, a szolgáltatások színvonalának fejlesztése és kibővítése az életminőség javulását is elősegítheti.

A felújított művelődési házat a pénteken este hat órakor kezdődő ünnepségen dr. Kapiller Sarolta, a megyei önkormányzat művelődési és sport titkárságának vezetője avatta fel.

KIÁLLÍTÁSOK, RENDEZVÉNYEK HELYE

A bajánsenyei művelődési ház a település és a szűkebb kistérség kulturális életének meghatározó és fontos színtere. A településen működő oktatási intézmények rendezvényeinek nagy részét a falakon belül bonyolítják le, valamint a könyvek kedvelői is itt kölcsönözhetik ki kedvenc  köteteiket.  A  Kerkabarka Színjátszó Kör székhelyeke  is a művelődési ház, továbbá kulturális rendezvényeknek, kiállításoknak, valamint hagyományőrző rendezvényeknek is itt adnak helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!