Megyegyűlés: szimfonikusok, lignit, milliók

<b>Szombathely</b> - Repikeretből és jutalompénzből épülhetne lift az öregek otthonában, megszavazták a 100 milliót, csak éppen arról felejtettek el dönteni, hogy milyen feltételekkel adják, megválasztották a szimfonikusok új igazgatóját, aki végül nem Gálvölgyi János lett. Ez volt a pénteki megyegyűlés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Németh Pálra,  a közelmúltban  elhunyt  jeles dobóedzőre és a  meggyilkolt Marian  Cozma  kézilabdásra  emlékezve gyászszünettel  kezdődött  pénteken délelőtt Vas megye közgyűlése,  amit ünnepélyes pillanatok követ- tek: előbb  Németh Pál tanítványa, Pars Krisztián olimpiai  ezüstérmes  kalapácsvető, majd a  Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nyugállományba  vonuló  bűnügyi igazgatója, dr. Kiss László vehette át a  megyei   önkormányzat ajándékát. 

Napirend előtt  Pajor András,  a Polgári Együttműködés frakcióvezetője azt javasolta, a megyei közgyűlés hozzon létre egy alapot a rendkívüli időjárás sújtotta térségben élők megsegítésére. A témára a következő ülésen tér vissza. Akárcsak a képviselő másik javaslatára, amelyben azt kezdeményezte, a megyei közgyűlés dolgozzon ki  válságkezelési programot. 

Patyi Elemér, a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület frakcióvezetője szerint nem adományokra  lenne szükség, hanem a szolgáltatóval szembeni erőteljes  fellépésre, hogy az  vállalja a  felelősséget a kialakult  helyzetért.   Kovács Endre képviselő   szorgalmazta, hogy a megyei közgyűlés hatalmazza fel az elnökét a szentgotthárdi térségben tervezett szemétégető elleni  tiltakozó összekarolásban való  részvételre. Kovács  Ferenc, a közgyűlés elnöke  elmondta, felvette a kapcsolatot Hans  Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, akivel tárgyalni kíván  az ügyről.   Majthényi  László, a megyei közgyűlés  alelnöke  arra  hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia energetikai bizottsága  támogatja a lignitvagyon minél nagyobb arányú hasznosítását,  ami  miatt mi sem lehetünk nyugodtak. Bővebben a témáról Lignit-dossziénkban.

Az ülés kiemelt témája az idei  költségvetés megvitatása volt. Az előterjesztéssel összességében  a  frakciók  elégedettek voltak.  Jelentősebb kifogást Nagy  Antal, az MSZP frakcióvezető-helyettese fogalmazott  meg, hiányolva a strukturális  változtatásokat,  s  az  intézmények közötti hatékony együttműködést.  Többen  módosító indítványokat  fogalmaztak meg. Pajor András azt javasolta, hogy  az önkormányzatok pályázati  önerejéhez  biztosított 100 millió forintot  vissza nem térítendő támogatásként kapják meg a települések. Kezdeményezte, hogy  a helyi  műsorszolgáltatók kapjanak  5 millió forintos támogatást a megyei hírek továbbításához. Ezt azonban Patyi Elemér (VÖE) kampányízűnek  tartotta, és hangot adott azon véleménynek, hogy  célszerű volna, ha kevesebb megyei intézmény lenne, ám azok a falvaknak  minőségibb  szolgáltatást  nyújtanának.  

Dr. Németh  Kálmán, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület frakcióvezetője a táplánszentkereszti idősek otthonában lift létesítéséért lobbizott.    Meg is mondta,  honnan lenne erre pénz: csökkentené az önkormányzati újság  költségeit, a szövetségi   tagdíjat, az  elnök és alelnökök jutalmát, s  a reprezentációs keretet.  Kezdeményezését 12-en támogatták, 14-en  mondtak nemet,  12-en tartózkodtak.   A műsorszolgáltatóknak szánt 5 millió forint sem kapta meg a szükséges támogatást.  A közgyűlés a költségvetést 26 igennel   az MSZP-frakció tartózkodása mellett  267 millió forintos  hiánnyal elfogadta. Arról viszont elfelejtettek dönteni, hogy az ominózus 100 millió  vissza nem térítendő lesz-e vagy sem.  

A  közgyűlés 30 igen szavazattal,  1  tartózkodás mellett nem Gálvölgyi Jánost, hanem  Mérei  Tamást nevezte ki a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának. 



Mérei Tamást  nevezte ki a  Savaria Szimfonikus  Zenekar  igazgatójának a megyegyűlés Fotó: VN-archív

A megyegyűlés végül 267 millió forintos hiánnyal fogadta el idei költségvetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!