Mérgesek a horgászok: gyakran leereszti a Pinka vizét a vízierőmű osztrák üzemeltetője

Pornóapáti - Az osztrák üzemeltető rendszeresen leereszti az erőműnél a vizet, emiatt a vízszint veszélyesen lecsökkent, az erőmű feletti öbölből és a patak felső szakaszáról eltűntek a halak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Schmidt Ottó kereste meg lapunkat ezzel a problémával. Szerinte a helyzet súlyos, a Pinkának ezen a szakaszán veszélybe került az élővilág. 

Az összes illetékesnek írt levelet, telefonon az osztrák üzemeltetővel is többször beszélt, de kitérő válaszokat kapott kérdéseire. Tapasztalata szerint gyakori probléma, hogy ok nélkül leereszti a vizet a vízierőmű osztrák üzemeltetője, emiatt az erőmű felső szakaszán most is mindössze tíz-tizenöt centiméteres a víz. A halak már eltűntek a mederből, a rákok is, csak a vízipókok maradtak meg. 

A kérdésre, hogy miért ereszti le a vizet, Thomas Penz készségesen válaszolt. Elmondta: a jelenlegi alacsony vízszint nem szándékos leeresztés következménye, hanem egy technikai malőré. Az elmúlt hét végén ugyanis leégett egy elosztó, emiatt áramszünet keletkezett az erőműben, beleértve a zsilipet szabályozó berendezést is. 

Az áramkimaradás következtében a korábban  az esőzések miatt  megnyitott zsilipet így nem tudta lezárni. Reményei szerint legkésőbb hétfőre újra lezárható lesz a kapu. A műszaki hibát jelentették a vízügyi hatóságnak és tájékoztatták a horgászokat is. 

A horgászok szerint az elmúlt években számos alkalommal előfordult, hogy az üzemeltető leengedte a vizet. Thomas Penz úgy véli, a horgászokat az irritálja, hogy ausztriai állampolgár a vízmű üzemeltetője, s mint ilyen, szerintük azt csinálhat magyar földön amit akar. 



Ő viszont az előírások szerint üzemelteti a vízierőművet, s szerinte az élővilágban, a halállományban sem esett kár az alacsony vízszint miatt. Egyes halfajták, mint például a pisztráng kedveli a sebes folyású vizet. A halak nem pusztultak ki, csak elvándoroltak egy más folyószakaszra  jegyezte meg. 

Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, mivel magánterületről van szó, nincs beleszólásuk abba, mit tesz az osztrák. Más megoldást keresnek: a községgel EU-pénzre pályáznak, hogy a patak más szakaszán pótolják a vizet. 

Mosonyi Gábortól, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberétől pedig azt tudtuk meg, hogy eljárást indítanak az üzemeltetővel szemben. 



Fotók: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!