Mi lesz pénteken? - Sztrájk előtt: vasi helyzetkép

Megyei körkép - Péntekre országos sztrájkot hirdetett a Liga Szakszervezet a kormány tervezett megszorító intézkedései miatt. A munkabeszüntetés ideje alatt megbénulhat a vasúti közlekedés, de mi várható a volánnál, az iskolákban és az egészségügyben?

Bajdó Bettina

T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs referense elmondta, egyelőre nincsenek adataik arra vonatkozóan, hogy a megyében hányan csatlakoznak a sztrájkhoz, mivel még nem egyeztek meg az elégséges szolgáltatásokról. 

Stöckert Dávid,
a GYSEV Zrt. sajtóreferense közölte: pénteken 10 órtától délig  csatlakoznak a felhíváshoz, s figyelmeztető sztrájkot tartanak. Ez azt jelenti, hogy erre a két órára leáll a vasúti közlekedés. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a vonatok más időpontban közlekednek, de a Szombathely előtt lévő utolsó állomásokról (Acsád, Ják-Balogunyom) vonatpótló autóbuszok szállítják a megyeszékhelyre az utasokat. 

A Vasi Volán Zrt. is felkészül a  sztrájkra - tudtuk meg Táncsics Sándortól, a cég közszolgáltatásért felelős vezetőjétől. Hozzáfűzte: több vonalon is megerősítik járatait, ha szükséges, több autóbuszt közlekedtetnek. Pénteken  10 órakor  Szombathelyről Sárvár érintésével Budapestre indítanak autóbuszt, és a Pécs-Szombathely vonalon is megerősítik a szolgáltatást. 

A Tescoban megalakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba elmondta, hogy Vas megyéből is jelezték,  csatlakoznak a sztrájkhoz, de emiatt egy áruháznak sem kell bezárnia. Az országban több helyütt az egészségügyi dolgozók is csatlakoznak a felhíváshoz, a Markusovszky kórházban még nem jelezte egy alkalmazott sem, hogy nem venné fel a munkát. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott a felhíváshoz, emiatt lehetnek olyan iskolák, ahol csak ügyelet lesz, az érettségit azonban nem érinti a sztrájk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!